Община Пловдив организира днес среща с превозвачите, които обслужват 29-те

...
Община Пловдив организира днес среща с превозвачите, които обслужват 29-те
Коментари Харесай

Ще остане ли Пловдив без градски транспорт? Милиони от общин...

Община Пловдив провежда през днешния ден среща с превозвачите, които обслужват 29-те линии на публичния превоз. Кметът Здравко Димитров е поканил транспортните компании на диалог. Поводът е изказванията на някои от тях, че ще спрат да извършват уговорките си по контракт и ще оставят отчасти Пловдив без градски превоз, в случай че натискът върху тях продължава.

Целта на срещата е да се обясни обстановката със дотациите и дейностите на транспортните компании, с цел да може да се подхващат съответни дейности от страна на Общината, обясниха от администрацията.

Прокуратурата проспа големите бели с европейски средства по Транспортния план, само че засече корупция в публичния превоз на Пловдив. На притежателите на две компании, които оперират по линии в Пловдив, са повдигнати обвинявания за документални измами в изключително огромни размери. Обвинения за закононарушения по работа са повдигнати и на трима общинския чиновници в Пловдив - инж. Пламен Вълков, началник на Оперативна програма " Организация и надзор на превоза ", неговия предходник Борислав Кръстев и счетоводителката Лидия Пастърмаджиева, както и на един в Асеновград.

Според прокуратурата от корупционната скица са се възползвали шефът на " Хеброс бус " Веселин Дошков и Иван Чолаков, притежател дружно с брат си Димитър Чолаков, на " Автотранс 2000 ".

Разследването по делото е извършено под управлението и надзора на Окръжната прокуратура и е осъществявано от проверяващи и полицейски органи при отдел „ Икономическа полиция “ и ДАНС - Пловдив.

Към деяние се пристъпило през вчерашния ден сутринта след събирането и обработването на конфискуваната от офисите на превозвачите информация. Тогава в Икономическа полиция са били призовани и разпитани всички, на които са повдигнати обвинявания. Проверка е имало и по отношение на третия главен транспортьор в Пловдив - Петко Ангелов. Собственикът е предал желаните му документи на проверяващите.

По формираното досъдебното произвеждане е открито, че през последните пет години, за интервала от 2016 година до 2021 година, на двете транспортни компании, извършващи вътрешноградски автобусни транспорти, при отпущането на средства за подкрепяне на превозвачите от общинския и държавния бюджет са осъществявани редица нарушавания. От държавния бюджет превозвачите получават обезщетения за преференциалното пътешестване на инвалиди, възпитаници, пенсионери и представители на разнообразни специалности. От Общината пък те имат право на дотации за поддържането на губещи линии, като общата поддръжка може да е до размер, който подсигурява 5% доходност. Парите се получават на база на попълвани от превозвачите документи, в които те удостоверяват, че работят на загуба. При инспекцията е засечено, че има данни, които не отговаряли на изминатия пробег от рейсовете, т.е. от посочените нагоре търговски сдружения било заявено по-голямо пропътувано разстояние от действителното.



Петко Ангелов, Веселин Дошков и Димитър Чолаков отиват на среща с кмета Здравко Димитров

" Според събраните доказателства, обвинените чиновници от общините Пловдив и Асеновград не изпълнили служебните си отговорности. Те не са направили нужния надзор и инспекция на показаните документи и по този метод не са открили, че данните в тях не дават отговор на истината и двете транспортни компании не работят на загуба. По този метод двете общини били ощетени с милиони левове ", акцентират от прокуратурата.

Във връзка с провежданото следствие, чиновници на ДАНС и отдел „ Икономическа полиция “ са направили претърсвания и изземвания в офиси, употребени от сдруженията. По делото са разпитани очевидци, конфискуван е голям размер от документи и други материални доказателства, следва да бъдат назначени експертизи и да бъдат оценени данните от събраните материали. Спрямо Дошков и Чолаков са избрани ограничения за неотклонение „ парична гаранция “ в размер на по 20 000 лв.. Спрямо останалите - ограничения за неотклонение „ парична гаранция “ в размер на по 5000 лв..

Действията по следствието не престават, увериха от прокуратурата в Пловдив.

За корупция при заплащанията на транспортната услуга, която в Пловдив е поверена напълно на частни компании, се приказва от години. Основният проблем е, че в Пловдив не е въведен Европейският правилник 1370 за публичните поръчки, свързани с транспорт на пасажери и не са осъществени задачите на плана за рационализация на публичния превоз, в който са вложени над 44 млн. Според условията на регламента и изискванията на плана Община Пловдив трябваше да вкара система за онлайн надзор и електронно таксуване, като сама събира приходите от активността, а на изпълнителите да се заплаща на изминат километър. Частните превозвачите обаче не престават да получават приходите от карти и билети, както и обезщетителни заплащания и дотации от държавния и общинския бюджет, което основава изискванията за корупция.

Шефът на " Хеброс бус ":

Чисти сме, само че ни крадат

Данъчната проверка в „ Хеброс бус “ завърши без нарушавания, което значи, че сметките ни са чисти, съобщи за „ Марица “ шефът на компанията инж. Веселин Дошков.



Веселин Дошков

И преди бяхме атакувани от Икономическа полиция отново във връзка на подозренията за далавери. Тогава казахме: Изпращайте данъчните, с цел да се обясни картината. При инспекцията не са установени нарушавания с продажбата на билети и карти, както и с разходването на обезщетения и дотации от бюджета. Ние също можем да желаяме оставка на тези съветници, които ни упрекват в злоупотреби. Това е част от политическата офанзива, която те водят против кмета на Пловдив, разяснява шефът на „ Хеброс бус “.

Според Дошков, компаниите губят, тъй като себестойността на един билет за цялата мрежа в Пловдив коства 70-80 лв. и продължава да се подвига поради инфлацията. В същото време преференциалните карти за възпитаници, студенти и пенсионери са замръзнали от години на 16 лв., а абонаментната карта е закована на 50 лв.. При електронната система Общината би трябвало да покрива разликата на превозвачите, в случай че се вкара електронната система, добави шефът. Той е безапелационен, че, от една страна, се ощетяват със дотациите, от друга - кондуктори, а и водачи крадат от билетите, като ги препродават.

Нова тактичност в Общината: Който не се оправя, да се откаже

Нова тактичност в обслужването на 29-те автобусни линии приготвя Община Пловдив. Превозът на пасажерите е предоставен на консорциуми, в които вземат участие по няколко компании. Обединенията са образувани от компаниите „ Автобусни транспорти - Пловдив “, „ Хеброс бус “, „ Автотранс 2000 “, „ КТК Златанови “ и са спечелили публичните поръчки. На търговете през последните години нямаше други претенденти.

При несъблюдение на разписанията или при други нарушавания Общината би трябвало да приключи контракта с целия консорциум, а не с обособените компании, които си разделят линиите. В такава обстановка администрацията би останала без обслужване на задачите три пакета, в които са включени по няколко линии.



Тодор Чонов

Затова се приготвя съглашение към договорите с превозвачите, в които ще се сложи изискване, че в случай че някоя от компаниите в консорциума не извършва маршрутите, услугата се поема от съдружниците, изясни зам.-кметът по превоза Тодор Чонов. Той даде образец с компания „ Хеброс бус “, където съвсем всеки ден GPS системата регистрира по 5 ​- 6 неизпълнени курса. Редовни са автобусите на " Автобусни транспорти - Пловдив ", стартира да съблюдава разписанията и " Автотранс 2000 ", която също имаше несъблюдение.

Тодор Чонов удостовери, че ред в субсидирането на градския превоз може да се вкара с електронната система и че се приготвя социална поръчка за надграждането й. Както е известно, системата трябваше да влезе в действие още преди шест години, само че претърпя цялостен неуспех.

До края на октомври администрацията ще показа и плана за основаване на общинско транспортно сдружение. Идеята е като начало да се разкрият две автобусни линии с 20 електробуса.

Пловдив е единственият град в страната, където целият градски превоз е поверен на частни компании.

По тематиката работиха Валентина Йеремиева и Тони Михайлов
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР