Община Пловдив е готова с интегриран проект, който включва създаване

...
Община Пловдив е готова с интегриран проект, който включва създаване
Коментари Харесай

Правят общинско дружество “Екобус“ за екотранспорт в Пловдив

Община Пловдив е подготвена с интегриран план, който включва основаване на общинско сдружение за екологичен градски превоз, модернизиране на електронната системата за таксуване на пасажерите и надграждането на системата за ръководство и  контрол на трафика. Това оповестиха от общината след среща на кмета Здравко Димитров с общински съветници. „ Проектът е заложен в новия План за интегрирано градско развиване и е тясно обвързван с една от най-важните политики на ръководството – възстановяване на качеството на атмосферния въздух и намаляване на последствията от климатичните промени “, отбелязва градоначалникът.

Проектът за основаването на новото транспортно сдружение „ Екобус Пловдив “ ЕООД  беше показан онлайн пред Общинския съвет, медиите и пловдивчани в края на октомври.

То ще получи лиценз за осъществяване на услуга по публичен транспорт на пасажери и ще ръководи и стопанисва новата инфраструктура и активи. „ Предвидено е също закупуването на нови електрически рейсове, построяването на ново автобусно хранилище и на прилежащата инфраструктура “, изясни заместник-кметът Тодор Чонов. Учредяването и регистрирането на „ Екобус Пловдив “ в Търговския указател изисква да бъде определен шеф след извършен конкурс.

Новото сдружение ще може да кандидатства с планове за европейско финансиране, което ще ни разреши да разполагаме със лични рейсове – 20 на брой, които да оперират по две линии, обслужващи пътникопоток най-вече от възпитаници. „ Общият пробег на двете нови линии е изчислен индикативно на 1.17 млн. км годишно “, изясни заместник-кметът Тодор Чонов. Няма да се засягат настоящите контракти за социална услуга с останалите частни оператори.

Инвестиционните разноски, свързани с активността на новосъздадения общински оператор, възлизат на 21.6 млн. лева без Данък добавена стойност и включват закупуване на 20 електрически рейса (12-метрови), зарядни станции и създаване на хранилище. Предвижда се разноските да се финансират със средства от европейските фондове (ОПРР и ОПОС) и други източници.

Създаването на две нови линии ще усъвършенства напредването на жителите по два от най-натоварените направления на града, употребявани и от огромен брой учащи се. Въвеждането в употреба на транспортни средства с нулеви нездравословни излъчвания е принос към възстановяване на виталната среда и ще има директно влияние върху публичното здраве “, обобщава Тодор Чонов.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР