Община Петрич кандидатства по Инвестиционна програма МИНЕРАЛНИ ВОДИ“, обявена от

...
Община Петрич кандидатства по Инвестиционна програма МИНЕРАЛНИ ВОДИ“, обявена от
Коментари Харесай

Финансират реконструкция на един от сондажите за минерална вода в м. Рупите


Община Петрич кандидатства по Инвестиционна стратегия „ МИНЕРАЛНИ ВОДИ “, оповестена от Националния поверителен екофонд, за финансиране на план „ Реконструкция на сондаж №2ХГ на НМВ „ Рупите – м. Кожух “.
Стойността на капиталовото предложение е 166 700 лева с Данък добавена стойност, като НДЕФ финансира безплатно 50% от инвестицията. Сондажът, обект на капиталовия план, е част от Находище на минерална вода „ Рупите – м. Кожух “ – изключителна държавна благосъстоятелност. Находището, което включва три сондажа /единият е мониторингов/, е предоставено с решение от 2011 година на министъра на околната среда и водите - безплатно за ръководство и прилагане на Община Петрич за период от 25 години. Сондаж № 2ХГ е прокаран и каптиран през 1981 година, а настоящето положение на тръбно-крановата арматура на оборудването е извънредно неприятно. Неговият дебит е 10 л/сек.
С цел привеждане на оборудването в положително техническо положение е направен капиталов план за цялостна реорганизация, посредством който ще се разреши потребление на потенциала на сондажа и неговото опазване за години напред.
Друг сондаж - №1ВКП от същото находище, който е с дебит 15л/сек., също се намира в извънредно неприятно техническо положение. И за него се планува да бъде направен план за обезпечаване на финансиране за реорганизация.
На този стадий от сондажите се черпят 3л/сек, тъй че има задоволително свободен дебит за юридически лица, както и за минералните извори, които се употребяват от популацията.
Община Петрич продължава с грижата за стопанисването на минералните извори и поддържането на пространството към тях, което беше приведено във тип, комфортен за престой. Има инсталирани покрити с перголи пейки, построиха се мостове за безвредно секване към изворите, има и съблекални за улеснение на хората.

Източник: struma.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР