Община няма как да фалира, но има две възможности –

...
Община няма как да фалира, но има две възможности –
Коментари Харесай

ГЕРБ-Бургас: Общините са изправени пред криза заради сметките за ток, само с усмивки не се управява държава

" Община няма по какъв начин да банкрутира, само че има две благоприятни условия – или да не си заплаща сметките или да ги калкулира в нарастване на налозите, което няма по какъв начин да стане. Очакванията към новото държавно управление бяха доста, само че единствено с усмивки страна не се ръководи. Това се усеща на гърба на всеки български жител с растящата инфлация, сметките за ток. А общините към този момент са влезнали в нарушаване на закона - няма по какъв начин да покриват от други бюджетни средства прекомерното нарастване на сметките за тока ".

За това сигнализира регионалният водач на ГЕРБ-Бургас Димитър Бойчев на брифинг в централата на партията в морския град. На нея присъстваше националният представител Деница Николова, както и кметове на Айтос, Приморско, Царево, Поморие – Васил Едрев, доктор Димитър Германов, инж.Георги Лапчев и Иван Алексиев. Те демонстрираха разбори на база сметките за ток на общините за 2020 и 2021 година

Кметът на Поморие бе безапелационен, че цифрите са фрапантни. " В момента е съвременно да имаме Министерство на нововъведенията, само че в общините сме принудени да минем на ръчно ръководство. Каква е нашата иновация – общината на ръчно ръководство на уличното осветяване. То е 70% от разхода за електрическа енергия на една община. Ако го спрем, ще се увеличи рискът от увеличение на престъпността. В момента Министерство на вътрешните работи е ангажирано да лови кметовете-престъпници и няма да има време да лови елементарните ".

Алексиев уточни и съответни образци с детски градини и учебни заведения. " Не може да не отбележим и огромен абсурд. Декемврийската фактура за детските градини, която получихме при започване на 2021 година, е за ползване от 41 000 кВтч. Във фактурата за същия интервал от тази година имаме 35 000 кВтч, т.е. по-малко ползване. Стойността за края на 2020 година е 10 250 лева за детските градини, а сега е 23 200 лева или приблизително с 226% нарастване ".

" 3 дни подред специалисти излизат и споделят по какъв начин кметовете не могат да си създадат сметките. Нашите излизат, само че на страната и държавното управление не. Ноември имахме парламентарни, а не локални избори, И избрахме постоянно държавно управление, за какво кметовете сме отговорни за всичко в страната? По предписание се влиза на инспекция и с показания на 2 очевидци се образуват досъдебни производства Това смяна ли е или изчегъргване?, безапелационен бе поморийският кмет, а сътрудниците му споделиха сходни образци.

Те показаха, че министър Нинова е оповестила 30% нарастване за общините за финансови вложения, с цел да си платят и увеличените сметки за тока. " Това е несериозно. С целева дотация не може да се заплащат настоящи разноски ", разясниха кметовете от област Бургас. Община Поморие се оказва и отвън листата за обща изравнителна дотация поради 120% събираемост на приходите.

Деница Николова подчертава върху предлагането на ГЕРБ, импортирано в енергийната комисия. " То е държавното управление да вкара обезщетителен механизъм в цялостен размер за някои небитови крайни клиенти на електроенергийния пазар. обезщетения за лечебни заведения, общини, учебни заведения, храмове за вероизповедания, да хванем всички общини ".

Бургаският народен представител разяснява, че цените на тока за декември 2021 година, по отношение на декември 2020 година, бележат покачване сред 2,5 и 5 пъти. " Драстичен случай е община Малко Търново, където токът през 2020 година е бил малко над 9000 лева, а в този момент за месец декември е 49 000 лева. Ситуацията с община Средец – от 19 000 лева скачат на 50 хиляди лева ".

Николова сигнализира, че се работи и без евросредства. " Вече сме втора година на програмния интервал, а нямаме нито 1 усвоено евро. Сега можеше в този момент да ги зползваме за бизнес, за общините и планове за енергийна успеваемост. Според европейското финансиране до 2027 година трябваше да усвоим 50 милиарда лв.. Инвестицоният климат на бизнеса е занижен – всички ограничения на предходното ръководство към този момент са под нулевото ниво. Няма признат държавен бюджет, работим с догадка на разноски 1/12 от този на 2021 г ", показа националният представител.

Димитър Бойчев добави, че огромният абсурд е, че пари в енергийно-производствените предприятия има. " В момента те генерират свръх облаги, които не са планувани в техните бюджети, когато тези пари не се преразпределят съответно - декември и януари месец няма обезщетителен механизъм, а даже да го има февруари - няма да е задоволителен. Излиза министърът на енергетиката и споделя, че нямало по какъв начин общините да не си платят тока. Това е неадектватно, той в България ли живее? ".

От ГЕРБ засегнаха и тематиката за 61 млн. лева за ВиК сдруженията. " За тях помощта е на 100%, с цел да си платят тока. Правителството се крие зад кметовете и споделят, че вкарваме режим на тока, а отпускат държавна помощ за Вик сдруженията. С нея държавното управление прави по този начин, че да нямаме водна рецесия. Това е истината - под паника ход на държавното управление ".

Кметът на Царево, инж. Лапчев уточни, че от април детските градини стават безвъзмездни. " Вместо да има обезщетителен механизъм, общините ще заплащат още повече. Като се лишим от такси, ще стане още по-скъпо. Но ще има ли дотиране от страната, това не е ясно, а би трябвало да го заложим в бюджета. Какво да вършим със обществените патронажи – цените на стоките са увеличени. Какво се случва с туризма – нищо не се прави и не се случва с концесиите. Проблемът е повсеместен и ще се постановат икономии.
Източник: zonanews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР