Община Монтана започва да приема заявления за безплатна подмяна на

...
Община Монтана започва да приема заявления за безплатна подмяна на
Коментари Харесай

Монтана започва подмяната на печки на твърдо гориво с котлета на газ по европроект

Община Монтана стартира да приема заявки за безвъзмездна замяна на печки на твърдо гориво с котлета на газ или пелети по план на локалната администрация, финансиран от Европейската комисия, заяви зам.-кметът Диман Георгиев, представен от Българска телеграфна агенция.

Стойността на плана е 830 000 евро, като 60 на 100 от средствата са от Европейска комисия, а останалите 40 на 100 - от бюджета на община Монтана.

Предвижда се безвъзмездна замяна на към 1500 печки на дърва и въглища с котлета на газ или пелети, и доставка на две мобилни станции за премерване на замърсяването на въздуха. Целта на подмяната е понижаване на замърсяването на въздуха в Монтана с фини прахови частици /ФПЧ/. До средата на годината ще се направи анкета с хората в града и ще се откри в коя част интензивността за промяна на старите отоплителни печки с нови котлета е най-голяма. В идващите месеци ще бъдат заменени печките на 50 семейства, а при започване на идната зима в този квартал ще се вършат измервания и ще се види какъв е резултатът от подмяната на отоплителните уреди. Останалите печки ще бъдат заменени доникъде на 2021 година, посочи Георгиев.

Изследвания на въздуха в Монтана през последните 4-5 години откриха, че в 2/3 от дните в зимния интервал на годината наличието на ФПЧ в него е над допустимите правила, като в някои дни превишението на нормите е 3-4 пъти. Основна причина за замърсяването на въздуха с ФПЧ са печките на дърва и въглища, които употребяват доста от семействата в града за отопление в студените месеци. Според специалистите печките предизвикват 96 на 100 от замърсяването, а останалите четири % се дължат на колите и промишлените предприятия.

Амбицията на община Монтана е наличието на ФПЧ в атмосферния въздух в града да бъде понижено доста и да бъдат покрити европейските стандарти за чистотата на въздуха. През тази година общината ще стартира и осъществяването на различен план, по който се чака да получи по-голямо финансиране и да смени още 2000 печки на твърдо гориво, посочи зам.-кметът Диман Георгиев.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР