Община Монтана ще кандидатства с проекти за общо около 6

...
Община Монтана ще кандидатства с проекти за общо около 6
Коментари Харесай

Община Монтана ще иска 6 млн. лв. от държавата за възстановяване на щетите от наводненията

Община Монтана ще кандидатства с планове за общо към 6 милиона лв. пред Междуведомствената комисия за възобновяване и подкрепяне при бедствия и повреди към Министерския съвет за главен ремонт на улици и мостове в селата Смоляновци, Долна Рикса, Клисурица, Сумер, Трифоново, Крапчене, Николово и Долно Белотинци.

Това заяви кметът на Монтана Златко Живков. Щетите по инфраструктурата в тези села бяха нанесени при интензивните превалявания в интервала 12-17 юни.



" В тези дни реки излязоха от коритата си, язовири преляха през преливниците и се наложи изкуствено изпомпване, и единствено посредством навременната интервенция на държавните и общинските управляващи и евакуацията на хора, не се стигна до смъртни случаи в Монтана и района ", разяснява кметът.

Той напомни, че в нощта на 16 против 17 юни река Шугла излезе от коритото си , като на някои места разливът доближава до 250 метра отвън него. Залети бяха доста къщи, дворове, градини и ниви със селскостопанска продукция на хора в селата Сумер, Трифоново, Крапчене, Николово и Долно Белотинци.

" През последните две години Община Монтана е внесла в Междуведомствената комисия за възобновяване и подкрепяне при бедствия и повреди претенции за превантивно разчистване на речни корита и възобновяване на вреди от други бедствия за общо четири милиона лв. , само че не е получила нищо ", сподели Живков.

Кметът нзаяви, че няма заплаха за популацията от язовир „ Огоста “ край града, който има още свободен размер и може да поеме дъждовните води от нови превалявания.

Той напомни, че сходни обстановки с значителни превалявания и повишаване на равнището на „ Огоста “ е имало и през 2000, 2005, 2009 и 2014 година. До най-високата кота, достигната през 2014 година, има към 4 метра.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР