Община Мездра е на 27-о място от всички 265 общини

...
Община Мездра е на 27-о място от всички 265 общини
Коментари Харесай

Община Мездра продължава да се изкачва в Рейтинг на активната прозрачност

Община Мездра е на 27-о място от всички 265 общини в Република България (без новосъздадената Община Обзор) в Рейтинг на дейната бистрота 2021 на органите на локално самоуправление. Това демонстрират резултатите от изследване на Програма „ Достъп до информация” (ПДИ) посредством оценяване на интернет страниците и подаване на електронни заявки до административните структури в системата на изпълнителната власт на централно, териториално и локално равнище, публичноправни субекти и самостоятелни органи на власт.
Целта на изследването е да се оцени по какъв начин органите на власт извършват отговорностите си по Закона за достъп до социална информация (ЗДОИ) и по други нормативни актове за интензивно издание на информация в интернет, дават отговор ли и по какъв начин на заявки за достъп до информация по електронен път, усъвършенства ли се финансовата и бюджетната бистрота на институциите в страната и т. н.
Нивото на бистрота на общините е оценено с точки по 97 знака. Особено внимание е отделено на секцията „ Достъп до информация “, защото тя дава най-обща информация на жителите, които желаят да намерят някакъв документ в страницата на съответния орган на власт - по какъв начин да го създадат, към кого да се извърнат, кой се занимава с това и прочие Единственият спомагателен знак тази година е информация по отношение на ограниченията против COVID-19.
Община Мездра е събрала 81.8 точки при вероятен най-много 96.2 т., което я подрежда на 27-о място измежду общините у нас. Спрямо предходната година, когато заемаше 35-о място, Мездра се е изкачила с 8 позиции. Най-предно класиране общината записва през 2012 година, когато зае влиятелното четвърто място, а най-незавидно през 2017 година - 163-о място.
За четвърта поредна година Рейтинга на дейната бистрота на органите на локално самоуправление оглавява Община Търговище с 93.2 т., следвана от Община Белоградчик с 92.5 т. и Община Белослав с 92.0 т. В дъното на класацията са Община Етрополе с 35.3 т, Община Якоруда с 33.6 т. и Община Рудозем с 32.8 т.
Най-предна позиция измежду 10-те общини във Врачанска област заема Община Борован, която е на 22-о място. Следват: Мездра - 27-о, Бяла Слатина - 40-о, Криводол - 41-о, Козлодуй - 63-о, Враца - 73-о, Роман - 74-о, Хайредин - 144-о, Оряхово - 150-о и Мизия - 165-о.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР