Община Ловеч отбеляза 144 години от Освобождението на града от

...
Община Ловеч отбеляза 144 години от Освобождението на града от
Коментари Харесай

Община Ловеч отбеляза 144 години от Освобождението на града

Община Ловеч означи 144 години от Освобождението на града от османско робство и определяне на локално ръководство. По традицията главното събитие на 22 август 2021 година беше гражданското поклонение с боен обред. Събитието стартира в 18.30 часа пред Белия монумент на парка „ Стратеш “.

Сред формалните участници бяха кметът на Община Ловеч Корнелия Маринова, депутатът Свилен Андреев, краткотрайно изпълняващият длъжността Генерален консул на Генерално консулство на Русия в гр. Русе Любов Агеева, регионалният шеф инж. Светослав Славчев, заместник-кметовете Даниел Колев и Венцислав Христов, полк. Марин Господинов - пълководец на Единния център за начална подготовка в Плевен.

Присъстваха още представители на армията, духовенството и институции, жители и посетители на града. В ритуала участваха военнослужещи от гарнизона в Плевен. В стратегия взе участие и Общинският духов оркестър с началник Тотко Рогашки. Водещ на церемонията бе журналистът Никола Колев.



В слово си кметът Корнелия Маринова акцентира:

„ Днешните събития минават под знака на една социална аскеза – по-скромно, без исторически възстановки и многолюдни паради. Ограниченията и самоограниченията в последно време белязаха нашия публичен живот. През последните години ние постоянно отдаваме своята респект на мястото, където са се провели борбите. Където са издигнати паметниците на героично сражавалите се и починали съветски бойци и офицери. Днешните събития са значими. И няма по какъв начин санитарните ограничения да понижат непреходността на датата, която тържествено честваме всяка година на 22 август. 144 години от освобождението на Ловеч от Османско робство и от определяне на локално самоуправление. Това са две събития. Едното – кърваво и героично, другото – делнично, само че не по-малко героично. “

Поздравителен адрес на български език прочете краткотрайно изпълняващият длъжността Генерален консул на Русия в Русе Любов Агеева. В него се споделя: „ Днешното събитие е мотив да си спомним още веднъж за смелия героизъм на съветските бойци и българските опълченци. Без да жалят живота си, те се биха един до друг за свободата на България “.

Гражданското поклонение приключи с поднасяне на венци и цветя на благодарност и минута безмълвие.

По-рано, в 17:30 ч., в храм „ Света Троица “, бе отслужена панихида за починалите за Освобождението на Ловеч, както и признателен молебен. Службата бе водена от отец Кънчо Кабадийски. Поднесени бяха цветя на паметника в двора на храма.

В 18.00 часа по едно и също време бяха поднасяне на венци и цветя пред останалите паметни места. Признателни ловчалии бяха пред паметната плоча на Цачо Шишков на едноименната улица, пред Кървавия монумент в кв. „ Дръстене “, пред паметника на Гложенеца в парк „ Стратеш “; пред Черния монумент в парк „ Стратеш “; както и в Алеята на българо-руската дружба.

Програмата продължава в 21.00 ч. с истинския музикално-танцов театър „ Освобожденци “ на НЧ „ Бяла Анаста - 2016 “, който е на сцената на пл. „ Тодор Кирков “.

Още от ЛОВЕЧ:

Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР