Община Кюстендил е доволна от резултатите и отпуснатите средства от

...
Община Кюстендил е доволна от резултатите и отпуснатите средства от
Коментари Харесай

Община Кюстендил ще търси финансиране на сградите, включени в резервния списък по Териториалния план за Справедлив преход

Община Кюстендил е удовлетворена от резултатите и отпуснатите средства от Етап 1 на програмата за енергийна успеваемост на многофамилни жилищни здания, съобщи кметът на Община Кюстендил инж. Огнян Атанасов.



Община Кюстендил ще търси спомагателни благоприятни условия за финансиране на постройките, включени в аварийния лист по Териториалния проект за Справедлив преход, посредством който за област Кюстендил са планувани 122 млн. лева

Кметът на Община Кюстендил инж. Огнян Атанасов, зам. - кметовете инж. Росица Плачкова и Николай Дочев, както и шефът на ОИЦ Любомира Велинова отговаряха на въпроси на представители на сдруженията за етажна благосъстоятелност на блоковете, чиито планове не са финансирани по стадий I от Плана за възобновяване и резистентност. Срещата бе по самодейност на кмета на Община Кюстендил инж. Огнян Атанасов.

„ Решихме да създадем днешната среща, с цел да можем да ви срещнем с това, което ние сме създали като преизчисление на точките, това което сме открили, с цел да може всеки един да е наясно какво се случва. Доволни сме, че от Министерство на регионалното развитие за община Кюстендил са отпуснати 26,7 млн. при таван 30 млн. т.е., ние повече от 30 млн. лева по изискване нямаме право да усвоим на територията на община Кюстендил. Много малко общини са достигнали подобен % на финансиране като нас, за което сме признателни на Министерство на регионалното развитие “, съобщи кметът инж. Атанасов.

Той уточни, че са направени преизчисления на резултатите на всички подадени планови оферти. В резултат на което, е допустимо да са позволени нищожен брой механически неточности, заради което ще бъдат направени съответните възражения от страна на Община Кюстендил.

Констатациите се отнасят и за четири здания, които са в листата с утвърдените планове. Това са: кв. “Запад “ блок 61, ул. “Христо Ботев “ № 40, блок 27, кв. „ Запад “ блок 96 и кв. „ Запад “ блок 97. На тях са дадени с по 5 точки по - малко, като за тези 4 здания също ще бъдат направени възражения.

„ Това демонстрира, че грешките не са направени преднамерено, тъй като има и при утвърдените здания “, сподели инж. Атанасов.

„ Важно е да бъдат преразгледани точките, с цел да може откакто в цялата страна се създадат възраженията тези блокове да имат по още 5 точки.

Моята прогноза е, че откакто всички общини си преразгледат резултатите и създадат своите възражения, границата за финансиране ще се вдигне “, съобщи инж. Атанасов.

От Община Кюстендил позволяват, че и при постройките от аварийния лист има няколко механически неточности.

„ Всеки един блок сме го изчислявали по настрана, по използваната методика, с цел да може да се стигне до правилните резултати. При множеството от блоковете тези точки не въздействат, с цел да прескочат бариерата, само че е хубаво да бъдат поправени, тъй като в бъдеще може да имат значение при критериите за нови стратегии, по тази причина се борим за всяка една точка “, уточни още инж. Атанасов.

Това са следните многофамилни жилищни здания:

• Ж.к. „ Герена “ блок 158, на тях е позволена техническа неточност и не са им дадени 5 спомагателни точки, което прави 118 точки.

• Кв. „ Запад “, блок 59, вход А и Б и блок 60, вход А, Б, и В е открито, че има разлика в техническите параметри и губят 10 точки, което прави 123 точки.

• Ул. „ Васил Левски „ № 1 – там се губят 5 точки, а би трябвало да имат 116 точки.

• Кв. Запад, блок 106 и 107- там ще имат 113 точки, в случай че възражението на община Кюстендил бъде задоволено.

• Кв. „ Герена “ блок 186- община Кюстендил има искания за 5 точки и в случай че бъдат задоволени ще има 120 точки.

• Ул. “ Г.С.Раковски “№ 36, блок 2.Там от община Кюстендил позволяват, че са изгубени 15 точки. Те би трябвало да имат 120 точки.

• Ул. “Ивайло “ № 11- 13. При тях още веднъж са отнети 5 точки - 107 точки ще получат в случай че бъде възприето възражението.

• Ул. „ Александър Стамболийски “ №36 и №38- отново 5 точки, което прави 107 точки.

• Ул. “ Демокрация “ № 23- там са били със 76 точки, 5 точки се губят и при тях, което прави 81 точки.

• Ул. “Гладстон “ №10, там би трябвало да се прибавят 5 точки, което прави 89 точки.

• Ул. “Александър Батенгберг “ № 21, където имат 86 точки, там се губят 15 точки, което прави 101 точки

„ Смятаме, че това са механически неточности, които могат да бъдат отстранени като изпратим възраженията в период и ще се борим за това. Ако остане прага на 116 точки, блоковете, които биха прескочили минималния предел за финансиране са: кв „ Герена “ блок 158, кв. „ Запад “, блок 59, вход А и Б и блок 60, ул. „ Васил Левски “ № 1, Ул. “ Г. С. Раковски “№ 36, блок 2. Този най-малък предел от 116 точки, обаче считам, че ще се вдигне, защото има възражения от цялата страна “, разяснява още инж. Атанасов.

Ако възраженията бъдат почетени от Министерство на регионалното развитие, кметът изрази вяра, че Община Кюстендил ще доближи тавана за финансиране от 30 млн. лева

Община Кюстендил ще търси благоприятни условия за в допълнение финансиране и посредством Териториалния проект за обективен преход, по който за област Кюстендил са планувани 122 млн. лева

„ Ние ще потърсим тези благоприятни условия и считам, че би трябвало да бъде по този начин, тъй като област Кюстендил е една от най бедните в страната “, уточни инж. Атанасов и посочи, че ще упорства тези пари да бъдат ориентирани към постройките, които са в аварийния лист. „ Надяваме се да можем да убедим Управляващия орган, че по този начин е вярно. Тук има хора, които нямат опция за обезпечаване на съфинансиране и това е видно от статистическите данни за нашата област и община. Финансиране по Териториалните проекти за обективен преход може да бъде търсено единствено в областите Кюстендил, Стара Загора и Перник “, съобщи инж. Атанасов.

Община Кюстендил ще спомага и с правенето на документите на сдруженията, които ще аплайват по Етап 2 от Плана за възобновяване и резистентност. До момента са подали заявки единствено две сдружения за етажна благосъстоятелност.

88
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР