Община Карлово получи над 20 млн. лв. от държавата за

...
Община Карлово получи над 20 млн. лв. от държавата за
Коментари Харесай

Министър Шишков: Държавата предостави над 20 млн. лв. за възстановяване на инфраструктурата в Община Карлово

Община Карлово получи над 20 млн. лева от страната за възобновяване на засегнатата от наводненията през месец септември предходната година инфраструктура.

От тях над 8 млн. лева са от бюджета на Министерството на районното развиване и благоустройството за ремонт на общински пътища и водопроводи. Допълнително страната отпусна още 12 млн. лева, от които към 9 млн. лева са за възобновяване на инфраструктура като мостове и уреди. Останалите към 3 млн. лева бяха за почистване след бедствието. „ Автомагистрали “ ЕАД, Агенция „ Пътна инфраструктура “, строителни компании и ВиК Пловдив тогава вложиха доста старания гратис. Това сподели министърът на районното развиване и благоустройството арх. Иван Шишков в с. Каравелово, където през вчерашния ден превантивно още веднъж беше оповестено отчасти бедствено състояние. За да се срещнат със обстановката на място бяха също министърът на околната среда и водите Росица Карамфилова и министърът на земеделието Явор Гечев.

Регионалният министър уточни, че с цел да може да се възвърне тази инфраструктура, би трябвало да се създадат планове.  “Говорих с кмета Емил Кабаиванов. Той чака едната група планове да е подготвена до края на февруари, а до края на март – другата, тъй че да може да стартира действителното строителство за част от пътищата, за които са отпуснати пари. Към момента е почнало такова, само че то не може да бъде изпълнено незабавно. Очакваме общината да се оправи и средствата да бъдат вложени в инфраструктурата ”, сподели още министърът. Възложител и уредник на целия строителен развой е кметът на общината. Министърът посочи, че в случай че се наложи, ще бъдат предоставени спомагателни средства.

Иван Шишков изрази всеобщата съпричастност към потърпевшите и готовността помощта към тях да бъде продължена. Министърът обаче още веднъж акцентира, че с цел да може средствата да се употребяват, би трябвало да има подготвени планове, които кметът заявява, че към този момент е упълномощил. Според неговата прогноза, в случай че те бъдат подготвени, каквито са упованията, строителните работи ще могат да стартират от месец март.

В отговор на коментар, че хората желаят по-бързо възобновяване на наранена инфраструктура, министър Шишков уточни, че до няколко месеца жителите ще имат нови пътища и то в мащаб, какъвто няма нито едно обитаемо място. „ Мисля, че е по-важно да имаме планове, които да подсигуряват нужното качество, в сравнение с сега да влезе някой в средата на зимата да строи планове, които след една година ще са негодни “, безапелационен бе той. И добави, че се надява кметът да продължи да работи по този метод – вярно и в точния момент да изразходва средствата и да обезпечи добра инфраструктура.

Новата инфраструктура ще бъде доста по-добра от тази преди бедствието, само че това не става незабавно. Работи се в дребни сектори, тъй като се проектира, сподели още министър Шишков. В отговор на въпрос кой би могъл да облекчи процедурите по възлагане той уточни, че това може да бъде направено от Народното събрание, а не от служебния кабинет.

Кметът Кабаиванов удостовери, че без процедура по Закона за публичните поръчки компаниите не могат да стартират работа.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР