Община Бяла получи право на строеж върху имоти публична държавна

...
Община Бяла получи право на строеж върху имоти публична държавна
Коментари Харесай

Кабинетът с ключово решение за най-мащабния проект в Бяла

Община Бяла получи право на градеж върху парцели обществена държавна благосъстоятелност. Решението е взето от служебния кабинет и е основно за реализацията на най-мащабния и значим план във варненската община за последните три десетилетия.

На вчерашното си съвещание държавното управление реши да се учреди безплатно право на градеж върху два поземлени парцела - обществена държавна благосъстоятелност за пристанище и различен тип натурален запас за превантивна отбрана. Терените са с повърхност от 32 573 кв. м и 16 435 кв. м.

Инвестиционната самодейност на община Бяла е за „ Разширение, реорганизация и рационализация на рибарско пристанище „ Чайка “, град Бяла “ и обвързваните с него подсилване на свлачище и брегоукрепване. Дейностите ще се извършат в два стадия. Първият стадий съставлява подсилване на свлачище и брегоукрепване и включва построяването на дамба и брегоукрепително оборудване.

В региона има записано рибарско пристанище и построено брегоукрепително оборудване /буна/. Най-големият разчетен транспортен съд, който ще застава е с широчина 2.5 m и дължина 10 m. Основополагащо за акваторията на пристанището е ситуационното разполагане на дамбата и буните. Заложено е съществуващата буна да се удължи със 150 m и да се построи нова с дължина 210 т.

Проектният потенциал на пристанището е променлива големина, защото зависи от размера на плавателните съдове. На този стадий е признат потенциал 264 (двеста шестдесет и четири) места, който обаче може да бъде променян.

Съгласно член 112е от Закона за морските пространства, вътрешните водни пътища и пристанищата на Република България (ЗМПВВППРБ) може да бъде учредено безплатно право на градеж в интерес на община за уголемение на рибарско пристанище по член 107 от ЗМПВВППРБ, както и обвързваните с тях брегозащитни уреди за предотвратяване от нездравословно влияние на водите, като построените вследствие на учреденото право на градеж обекти са обществена общинска благосъстоятелност, която не може да бъде променяна в частна, и предназначението им не може да бъде променяно.

С решение на Общински съвет в град Бяла, обектът е избран за предпочитан и стратегически за развиването на общината и същият е разгласен за общински обект от първостепенно значение, построяването на който е за трайното облекчаване на публичните потребности.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР