Община Бургас за пореден път ни пренебрегна и избра външен

...
Община Бургас за пореден път ни пренебрегна и избра външен
Коментари Харесай

Бургаски художници: Как и от кого бе взето решението за обследване на скулптурите в Приморски парк?

„ Община Бургас за следващ път ни подцени и избра външен специалист за задачата “, настояват от ДХБ

Как, по какъв метод и от кого се вземат решенията по отношение на обследването на скулптурите в Морската градина и парк „ Езеро “, множеството от които са основани по време на симпозиума , провеждан в Бургас в интервала 1974 – 1988 година?

Това питат в публично писмо от  Дружество на художниците в Бургас /ДХБ/ , адресирано до кмета Димитър Николов , зам.-кмета по просвета и вероизповедания Диана Саватева и ръководителя на Общински съвет-Бургас Михаил Хаджиянев

От сдружението недоумяват за какво с тази виновна задача е бил нает външен специалист , откакто на локално равнище има толкоз доста експерти . Те напомнят, че техни членове са над 100 създатели, огромна част от които са скулптори с потвърдени качества , обучение и гений. 

Скулптури. Снимка: Искра.бг

В писмото си художниците се обръщат и към общинските съветници от локалния парламент, като напомнят, че в интервала преди локалните избори в края на предходната година, са провели редица срещи с тях , които в последна сметка са останали без резултат.

„ Обещанията бяха великодушни! Показана ни беше заинтригуваност, обещана беше поддръжка в активността и начинанията “.

От ДХБ са мощно разочаровани, защото усещат неуважение и неяснота в ръководството и разходването на общински средства.

„ Получаваме осведомително затъмнение, за сметка на манипулативни публикации, от където в действителност до нас доближава нищожна, неразбираема и изкривена информация, за протичащото се и активността на общинските структури в областта на културата и изобразителните изкуства “.

Според тях ДХБ би трябвало да стои преди всичко в набора на сили и средства на Община Бургас , когато става дума за решение на въпроси и възлагане на задания в региона на образните изкуства. 

Те също по този начин упорстват да получат отговор на въпроса за какво не бе призната докладната бележка след писмото по тази тематика на Митко Иванов , за проучване на паметниците, а се разпореди същата работа на външен специалист.

„ В умозаключение е значимо да напомним за голямата бездна, появила се преди повече от 12 години, след назначението на последния основен художник на Бургас, който бе препоръчан от Дружеството, като мост или „ топла връзка “, сред Общината и ДХБ. След назначението и окопаване в общинските структури, същият се самоотлъчи от Дружеството, и по този начин стартира „ ледниковия интервал “ в връзката и взаимната работа “.

Те допълват, че за положително съдействие сред структурите е належащо непрекъснато наличие на представител на ДХБ в Община Бургас . Той би трябвало да бъде с мандат, а при преизбирането му решителен глас да има сдружението. 

В момента скулптурите в Морската градина и парк „ Езеро “ са в извънредно неприятно положение. Освен чисто естетически проблеми, като това че са издраскани от вандали и обрасли с треви, шубраци и лишеи , те имат и чисто градивни. Голяма част от тях са наклонени и рискови, a за жалост съдбовен случай към този момент беше регистриран напролет на предходната година, когато млад мъж почина, затиснат от статуя. Поради тази причина достъпът до тях от седмици е стеснен от железни огради.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР