Община Банско застава отново зад пострадалите от инсулт и техните

...
Община Банско застава отново зад пострадалите от инсулт и техните
Коментари Харесай

Община Банско подкрепя пострадалите от инсулт и техните близки

Община Банско застава още веднъж зад потърпевшите от инсулт и техните близки, като се причислява към Националната акция „ Живот след инсулт “ във връзка Европейския ден за осведоменост за инсулта. Кампанията се провежда от Асоциацията за инсулт и афазия, с която управлението на общината сполучливо си партнира в последните две години, работейки за понижаване отрицателното влияние на инсулта върху българското общество.

През тази година в Европа, акцията минава под надпис „ Живот след инсулт “.

Нашата община, дружно с Асоциацията за инсулт и афазия, дава брошури и плакати със признаците на инсулт, а те най-общо са три:

- Увисване на ъглите на устата;

- Изтръпване и уязвимост в едната ръка;

- Нарушения в говора.

Забелязвайки даже един от тези три признака е рационално да се потърси незабавна помощ на тел. 112, припомнят от Асоциация за инсулт и афазия.

В рамките на Националната акция „ Живот след инсулт “ подсещаме, че Община Банско предлага за хората с увреждания и в частност за претърпелите инсулт следните общински и обществени услуги:

• Всички услуги, които предлага Община Банско са налични и за хора с увреждания.

Административни услуги:

 Безплатно паркиране в „ Синя зона ”;

 Освобождаване от такса за „ владеене на куче “;

 Облекчения за прилагане на детски кухни за децата на родител/и с увреждане;

 Данък недвижими парцели - за парцел, който е главно жилище на разположение с понижена продуктивност, данъкът се дължи със 75 % намаление;

 Данък върху транспортните средства не се дължи за хора с понижена продуктивност, когато автомобилът е до 2000 куб.см и 117,4 киловата;

 Патентен налог - за лице с понижена продуктивност, данъкът е в размер на 50%.

Социални услуги:

• От „ Център за обществена рехабилитация и интеграция “ и „ Дневен център за пълнолетни лица с увреждания “ на територията на общината се дава психическа поддръжка, рехабилитация, здравна грижа, обществена поддръжка и трудотерапевтични действия за възобновяване на нарушената моторика – на място и мобилно;

• Стартира и обществената услуга по Проект „ Грижа в дома в община Банско “ по Програма „ Развитие на човешките запаси “ 2021 – 2027 година Чрез нея също ще могат да бъдат предоставяни мобилно здравно-социални грижи от експерти – психолог, рехабилитатор, здравна сестра и обществен служащ, за тези хора и техните близки.

• Към Служба „ Заведения за обществени услуги “ са образувани екипи за механически, логистични и други въпроси, свързани с акцията

Допълнителна информация може да бъде потърсена от общинската администрация или разкрития от Асоциация за инсулт и афазия Национален телефон за поддръжка при инсулт 0700 11 404.

Ръководството на Община Банско се солидаризира с възходящият брой български общини, подкрепящи идеята. Използваме случая, да представим една взаимна самодейност на нашата община и Асоциацията за инсулт и афазия. На днешния ден започва Регионалната група за взаимопомощ след инсулт в обществените мрежи. Всеки потърпевш от инсулт, неговите близки и хората, които го обгрижват могат да се записват във Facebook групата на адрес: stroke.bg.blagoevgrad.help

Групата е част от общо 28, съответстващи на регионалните административни центрове групи за взаимопомощ, в които ще могат да бъдат поставяни въпроси към институциите, медицински и други специалисти, ще бъде дадена публичност на потърпевшите от инсулт, с цел да дефинират най-важните за тях въпроси за разрешаване, ще почувстват, че не са сами.

Нашата община ще продължи да си сътрудничи с Асоциацията за инсулт и афазия. Заедно заставаме зад идеята животът след инсулт да бъде пълностоен, градивен, потребен за индивида и обществото. Защото това е избавен живот, който заслужава да се живее пълноценно!

Източник: struma.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР