Oбщина Асеновград уверява, че COVID отделението към общинската болница в

...
Oбщина Асеновград уверява, че COVID отделението към общинската болница в
Коментари Харесай

Кметът на Асеновград: COVID отделението няма да бъде закрито

Oбщина Асеновград твърди, че Коронавирус отделението към общинската болница в града няма да бъде закрито. Дори в противен случай – при благоприятни условия и при положение, че се наложи, ще се подхващат ограничения по разширение на обсега му. В това е безапелационен кметът на града лекар Христо Грудев.

Изказването му от трибуната на локалния парламент е във връзка изказвания на общински съветници, че съществува заплаха Асеновград да остане без особено поделение за приемане на болни от ковид.

Дискусията на постоянното съвещание на Общинския съвет в града породи във връзка поръчка от Министерството на здравеопазването за освобождение на помещението. Искането е по отношение на осъществяване на план, от страна на държавната институция.

Припомняме, че помещението бе преструктурирано в незабавен порядък в Коронавирус поделение. Това стана факт по предложение на администрацията и с утвърждението на Общински съвет – Асеновград, като се отделиха 290 000 лв., само че и с помощта на донори от града и района.



С две поредни решения на локалния парламент, от декември 2016 година, помещението и прилежащата му територия са предоставени безплатно за ръководство на Министерството на здравеопазването. В осъществяване на двете решения, през май 2017 година са подписани два контракта сред община Асеновград и държавното ведомство. Малко повече от година по-късно, основният проектант на града е издал позволение за градеж, като задачата е била да се преустрои съществуващата постройка във филиал на Спешна здравна помощ (ФСМП). Министерството на здравеопазването е оповестило процедура за избор на реализатор на строително монтажни действия, в който попада и гореспоменатият обект.

Това постанова администрацията да предприеме дейности по едностранно преустановяване на описаните контракти, за да се запазят функционалността и активността на Коронавирус отделението към МБАЛ – Асеновград. Решението бе препоръчано и признато от Общинския съвет в града с 24 гласа „ За “, 5 – „ Против “ и 2 – „ Въздържал се “. Доктор Христо Грудев изясни, че Асеновград има потребност от отделението за банкет на пациенти с ковид. И в отговор на гласувалите с негативен избор съветници, кметът съобщи, ще се направи всичко допустимо звеното да бъде непокътнато. Доктор Грудев акцентира, че в случай че днешното предложение не беше утвърдено, тогава съществуваше действителната опция болничното заведение да го загуби, само че в последна сметка локалният парламент е взело вярното решение.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР