Обществото споделя подозрения срещу досегашната власт. Българите явно очакват и

...
Обществото споделя подозрения срещу досегашната власт. Българите явно очакват и
Коментари Харесай

Ново проучване на Галъп за Бойко Борисов и за Слави Трифонов

Обществото споделя съмнения против досегашната власт. Българите очевидно чакат и бързо сформиране на нова власт и евентуално и поради отхвърли за сформиране на държавно управление, държанието на Слави Трифонов до този миг не среща необятно схващане оттатък границите на личните му последователи, въпреки българите да виждат най-вече вероятност за новите избори точно пред него.

Новината от националистическия бранш за обединяване и оттегляне на водачите се приема по-скоро добре.

Обществото подхожда страхливо към въвеждането на необятно и наложително машинно гласоподаване. Явно е нужна повече разяснителна работа за изгодите от машинното гласоподаване.

Изводите са от самостоятелен сондаж на " Галъп интернешънъл болкан “, приключил преди дни. Попитани в телефонен сондаж дали, съгласно тях, са правилни изказванията, че ГЕРБ и Борисов са рекетирали бизнеси, 54,3% от всички респонденти споделят " да “ , а 23,2% от тях споделят " не “. 22,5% от запитаните се двоумят. По този въпрос, предстоящо, последователите на ГЕРБ се изричат негативно, за разлика от последователите на другите съперници на ГЕРБ и дистанцираните от политиката.



69,9% не утвърждават държанието на Слави Трифонов след изборите на 4 април. Причината очевидно е това, че не беше изработен опит за сформиране на държавно управление. 18,6% го утвърждават, а останалите не могат да отговорят. И тук, става дума за предстояща партийна картина на отговорите: одобряващи Слави Трифонов са основно последователите на групировката му и дребна част от последователите на " Демократична България " и на " Изправи се! Мутри вън! ". Закономерно, Българска социалистическа партия в огромната си част не утвърждава. Същото важи в още по-голяма степен за ГЕРБ.



Въпреки всичко, въпросът коя партия би нараснала гласовете си на новите избори, най-голямо е натрупването точно при " ИТН “ – в 34,8% от всички отговори е посочена тази партия. Респондентите са давали повече от един отговор. Тук отговорите постоянно са стимулирани с пристрастията, по тази причина и на второ място с 30,6% от отговорите излиза ГЕРБ. Според 13,7% от запитаните пък " Демократична България " ще усилва гласове на новите избори. 12,6% споделят Българска социалистическа партия и това евентуално се дължи и на обстоятелството, че част от последователите на Българска социалистическа партия в по-високите възрастови групи не съумяха да гласоподават поради заплахата от ковид. Като цяло, упованията за растежи са по-големи във връзка с новоналагащите се обединения.

Бяха сондирани и мненията по концепцията на Красимир Каракачанов за обединяване и " крачка настрана “ на водачите на националистическите партии. Очаквано, болшинството не може да отговори – тъй като е надалеч от този бранш. Останалите се разпределят по този начин: 25% утвърждават, а 15% не утвърждават.

Въвеждането на напълно машинно гласоподаване в секции с над 300 гласоподаватели (при опазване на " спешна “ алтернатива за хартиено гласуване) се посреща към този момент без ясно публично мнение и с известно комплициране. Запознати с планувания механизъм, 47,3% утвърждават, само че 48,9% не утвърждават. Останалите се двоумят. Най-боязливо реагират по-възрастните. В групата 65-74-годишните, да вземем за пример, неодобрението е на 60%. Ясно личат и партийните пристрастия – множеството електорати утвърждават, като се изключи този на ГЕРБ. Електоратът на Българска социалистическа партия пък е разграничен в мненията си. Вероятно част от възрастните хора се усещат нестабилно, само че пък друга част от социалистите споделят формалната позиция на управлението на Българска социалистическа партия.



Данните са от самостоятелен телефонен сондаж измежду 916 души. Изследването е извършено в интервала 12-18 май. Абсолютната оптималната неточност е ±3,2% при 50% дялове. 1% от извадката се равнява на към 55 хиляди пълнолетни българи.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР