Обществените медии носят отговорност пред гражданите за утвърждаването на професионалните

...
Обществените медии носят отговорност пред гражданите за утвърждаването на професионалните
Коментари Харесай

Румен Радев: Обществото може да плати много висока цена, ако обективността отсъства в медиите

Обществените медии носят отговорност пред жителите за одобряването на професионалните стандарти в публицистиката и акцентирането върху социалнозначими тематики в свят на все по-голяма централизация на медии и финанси. Това беше общата позиция на президента Румен Радев и на генералния шеф на Европейския съюз за радио и телевизия Ноел Къран, които се срещнаха през днешния ден на " Дондуков " 2. В срещата участваха генералният шеф на БНР Александър Велев и генералният шеф на Българска национална телевизия Константин Каменаров. Ноел Къран е на посещаване в България за присъединяване в срещата на публичните радио и телевизионни медии от Югоизточна Европа.

Свободният достъп до достоверна и настояща информация е значим за всяко гражданското общество. Обществото може да заплати доста висока цена, в случай че плурализмът в медиите отсъства и липсва доверие в тяхната обективност, а те се възприемат най-вече като източник на агитация или реклама, беше очебийно на срещата. " Алтернатива на електронните медии и изданията, които следват личен метод за отразяване на събитията на основата на корпоративна или политическа принадлежност, могат да бъдат единствено публичните медии ", означи Ноел Къран.

Като главно предизвикателство пред публичните медии в България бяха посочени несъответстващото финансиране, което не им разрешава да бъдат конкурентоспособни на пазара на труда, нито да влагат в модерни технологии. Президентът Радев уточни и нуждата от рационализиране на медийното законодателство в България за повишение на прозрачността в собствеността на медиите, тяхното финансиране, както и на критериите за образуване на дотацията за публичните медии. 
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР