Обществената мисия на Българското национално радио и на Българската национална

...
Обществената мисия на Българското национално радио и на Българската национална
Коментари Харесай

Милен Митев: Обществените медии трябва да имат независимо финансиране

Обществената задача на Българското национално радио и на Българската национална телевизия би трябвало да бъде ясно дефинирана и финансирането им да се дефинира от това и от функционалностите, които извършват - съобщи генералният шеф на БНР Милен Митев на кръгла маса, отдадена на публичните медии.

Основните провокации пред тях са свързани с развиването на нови медийни услуги и достъпа до цифровите платформи.

Основният проблем е механизмът за определянето на средствата, акцентира генералният шеф на БНР Милен Митев.

„ Независимото финансиране е един от главните механизми за гарантиране на самостоятелна публицистика, защото в случай че медията се постанова всяка година да трепери за парите си, е доста по-трудно да се вършат по-смели, по-мащабни планове. “

Най-голямото предизвикателство е софтуерното развиване и смяната в потребителските привички, сподели генералният шеф на Българска национална телевизия Емил Кошлуков.

„ Ако не стигаме до феновете ни по тези нови канали, които създаваме, в случай че не сменим тактиката с работа в обществените мрежи, ние рискуваме публичната медия да си остане една нафталинена телевизия, която ще доставя доставката си най-вече по ефир, по линеен метод. “

Участници във форума се оповестиха за промени в Закона за радиото и малкия екран, свързани главно с финансирането, независимостта и ръководството.

Професор Иво Драганов от Нов български университет:

„ Придържайки се като ориентир в немския модел, основаването на един напълно контролен орган - Национален публичен съвет, надлежно към Българска национална телевизия и БНР, който да има повишени надзорни функционалности във връзка с управническата и публицистична самостоятелност на двете медии, с действителни пълномощия, като правото да избира генерални шефове “.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР