Обществена дискусия по законопроекта за ратифициране на Истанбулската конвенция за

...
Обществена дискусия по законопроекта за ратифициране на Истанбулската конвенция за
Коментари Харесай

Гледайте по БНТ2 общественото обсъждане за Истанбулската конвенция

Обществена полемика по законопроекта за одобрение на Истанбулската спогодба за предварителна защита на насилието против дами и девойки се организира през днешния ден в Софийския университет. Дискусията е проведена от ръководителя на Народното събрание Цвета Караянчева.

Дебатът ще бъде излъчен онлайн и ОНЛАЙН по Българска национална телевизия 2 от 11:00 часа.

Основен проблем в текстовете на конвенцията се счита въвеждането на по този начин наречения " трети пол " и това провокира изострен публичен и политически спор.

Три са главните позиции, които се обрисуват в Парламента. Тази на ГЕРБ - които считат, че документът би трябвало да бъде признат по този начин както е оповестен. Воля - съгласно които конвенцията би трябвало да се одобри, само че с изключително мнение по противоречивите точки и Обединените патриоти и Българска социалистическа партия, които твърдо считат, че документът би трябвало да бъде отритнат. От Брюксел разясниха противоречивите текстове като неточност в превода и предложиха да бъде изработен нов.

Светият Синод от своя страна излезе със мнение, че не поддържа Истанбулската спогодба и въвеждането на понятия, несъвместими с българския публичен ред и непознати в националната ни правна система. Около 200 неправителствени организации са декларирали присъединяване в полемиката. Очаква се по време на дебата да има митинг в поддръжка на конвенцията.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР