Общата инфлация в Германия се очаква да достигне 8,6% през

...
Общата инфлация в Германия се очаква да достигне 8,6% през
Коментари Харесай

Инфлацията в Германия спада до 8,6% през декември

Общата инфлация в Германия се чака да доближи 8,6% през декември 2022 година след двуцифрените равнища през предходните месеци. Това сочи прогнозата на Федералната статистическа работа Destatis.   Очакваното равнище е доста по-ниско спрямо ноември и октомври, когато беше надлежно 10% и 10,4%, само че инфлацията остава главен проблем през 2023 година, разясняват анализаторите от ING.    Според тях наличните данни допускат, че спадът в общата инфлация се дължи основно на по-ниските цени на петрола и газа. Инфлацията на цените на храните обаче към момента е над 20% на годишна база, допълват те.    Все отново, гледайки напред, общата инфлация в Германия наподобява е достигнала своя връх и, в случай че още веднъж няма нов огромен скок на цените на силата, двуцифрените стойности не би трябвало да се завърнат, разясняват още от ING. 

“За ЕЦБ днешният спад на главната инфлация в Германия е още едно увещание, че шокът от цените на силата в действителност може да се обърне съвсем толкоз бързо, колкото се появи ”, допълват анализаторите.    Според тях най-малко въз основа на настоящите цени на силата общата инфлация в цялата еврозона може да спадне по-бързо, в сравнение с ЕЦБ предвижда през декември. 

Въпреки това, предходни опити от разтърсвания в цените на силата демонстрират, че общата инфлация може да спадне бързо, до момента в който базисната остава настойчиво висока и даже може да продължи да се усилва.    Следователно, днешните данни за инфлацията не са облекчение, а единствено увещание, че инфлацията в еврозоната към момента е основно феномен на цените на силата, показват от ING и предвиждат, че ЕЦБ няма да основава политическите си решения на мощно променливите цени на силата и ще увеличи лихвените проценти на идващите си две срещи с общо 100 базисни точки. 
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР