* Обсъждат тавана на субсидиите, повече пари трябва да стигнат

...
* Обсъждат тавана на субсидиите, повече пари трябва да стигнат
Коментари Харесай

Тежки преговори за Стратегическия план в земеделието

* Обсъждат тавана на дотациите, повече пари би трябвало да стигнат до дребните и междинните ферми  * Ще създадем всичко допустимо за понижаване на 9% на Данък добавена стойност за храните, сподели министър Иван Иванов 
Тежки договаряния с всички сектори води земеделското министерство по Стратегическия проект за земеделие. Той би трябвало да бъде съгласуван с целите, записани в съдружното съглашение сред четирите партии - Политическа партия, Има Такъв Народ, Демократична България и Българска социалистическа партия, което бе подписано преди съставянето на държавното управление. Това стана ясно от думите на земеделския министър Иван Иванов.

Приоритети в съдружното съглашение са сензитивните браншове в земеделието и дребните стопанства.

През миналата седмица имаше срещи със секторите " Животновъдство " и " Растениевъдство ", които продължиха над 6 часа. В петък се проведоха разговорите с браншовите организации от " Преработвателна индустрия ", на която ще бъдат поканени и комерсиалните вериги. " Ще отстояваме ползите на българските производители и ще търсим механизми да увеличим наличието на бг артикули в хипермаркетите ", съобщи Иванов. 

Той сподели, че поддържа настояването на браншовите организации за 9% Данък добавена стойност за храните, тъй като това е и политиката на Българска социалистическа партия - партията, която го излъчи за министър. И ще направи всичко допустимо в поддръжка на това искане, само че приемането му зависи от ръководещата коалиция. 

Аграрният министър акцентира, че внасянето на Стратегическия проект се е забавило по справедливи аргументи. „ Нужно е той да бъде по този начин написан, че да дава отговор в оптималната степен на упованията на всички аграрни производители за идващия програмен интервал “, уточни още доктор Иванов.

Срещите на МЗХГ с сектора започнаха от понеделник, като задачата е да се чуят проблемите на бранша и да се намерят работещите решения за завършване на Стратегическия проект. Най-спорният въпрос в Плана е за тавана на дотациите при директните заплащания за повърхност. Ограничаването на помощите касае най-големите аграрни производители. " Идеята е да има преразпределение на средства, с цел да може повече пари да стигнат до дребните и междинни ферми ", обясниха от екипа на Иванов.  

9 разновидността за таван са създадени, те ще бъдат показани и на 18-тото съвещание на Тематичната работна група на 17 януари. Предстои да се избере най-точния, който дава отговор на съдружното съглашение и на салдото сред другите аграрни производители. В момента се проучват всички постъпили до момента оферти, като концепцията в края на февруари, началото на март Планът да бъде импортиран в Брюксел.

След срещата с растениевъдите на 12 януари обаче участници разясниха, че на 17 януари се чака да бъде показан нов вид на тавана на заплащанията. Очаква се той да бъде хибриден от сегашните оферти.Окончателният вид ще бъде гласуван от Народното събрание, преди да бъде изпратен в Брюксел. 

След избирането на един от вариантите ще се търси решение за освободените средства. Една от опциите е парите, които остават, да се употребяват за в началото подкрепяне на приходите на дребните стопанства или за други интервенции в първи дирек, като може да бъдат трансферирани и във втори дирек. Финансовите ограничения ще бъдат предоставени на външен реализатор, тъй че всяко решение да бъде подплатено с експертиза.

Министър Иванов съобщи, че ще се търсят способи за подкрепяне на секторите, който са най-потърпевши от рецесията и високите цени на енергоресурсите. Той ще разговоря с министерството на финансите, с цел да се задели по-голям запас за държавни помощи в бюджета. Такива ще има за свиневъдите и птицевъдите, както и за оранжерийните производители.

" Средствата за държавни помощи в поддръжка на оранжерийните производители са разисквани в съдружен формат и в случай че успеем да ги защитим пред финансовия министър, ще обявим и какви са съответните ограничения ", разяснява още Иван Иванов.

Предвиждат се структури промени в МЗХГ, които бяха оповестени още при съставянето на новото държавно управление. От състава на земеделското министерство ще бъдат извадени Изпълнителната организация " Сертификационен одит на средствата от Европейските аграрни фондове ", виновна за верността на финансовите доклади и построената система за надзор в Разплащателната организация на България, Българската организация по сигурност на храните /БАБХ/ и Изпълнителната организация по горите /ИАГ/. Сертифициращата организация ще бъде " под шапката " на Министерството на финансите, а до шест месеца БАБХ и ИАГ ще преминат под управление от Министерския съвет.

Друга вест е, че до края на януари ще започват виртуални приемни за земеделските производители със чиновниците и шефовете на дирекции от министерството.

Съкратените преди Коледа пенсионери във ведомството ще бъдат поканени на работа след разбор в кои дирекции и служби има потребност от специалисти, само че на цивилен контракт.

Предстои разяснителна акция по Зелената договорка, която ще се реализира посредством медиите и " каналите " на министерството.

На брифинг пред публицисти министър Иванов показа и четиримата си заместници, като уточни, че МЗХГ не е единствено министерство на Българска социалистическа партия, а има и " бустерна доза " - представител от Политическа партия.

Стефан Бурджев ще дава отговор за дирекции " Идентификация на земеделските имоти ", " Животновъдство ", " Поземлени връзки и комасация ", " Морско дело и риболовство ", " Обща политика в региона на рибарството ", " Държавни помощи и регулации ", както и за ИА по лозата и виното и ИА по селекция и репродукция в отглеждането на животни.

Ресорите на Момчил Неков са дирекции " Развитие на селските региони ", той е председателстващ на Тематичната работна група за правене на Стратегическия проект за развиване на земеделието и селските региони. Неков ще дава отговор и за дирекции " Европейска съгласуваност и интернационалните връзки ", " Политики по агрохранителната верига " и " Пазарни ограничения и организации на производители ". Негови цели са добавената стойност да остава у земеделските производители, да бъде предпазено българското произвеждане, само че и да бъде обезпечено качеството му. Неков, който беше евродепутат, ще продължи да се бори и против двойния стандарт на храните. 

Иван Христанов /ПП/ ще дава отговор за секторите " Растениевъдство " и " Биологично произвеждане ", за директните заплащания, както и за БАБХ, ИАГ и организация " Сертификационен одит на средствата от европейските аграрни фондове ", до момента в който те са в ресора на МЗХГ.

Атанас Добрев, който от 20 година е в министерството и е заемал позиции от фонд " Земеделие " до зам.-министър в няколко кабинета, ще дава отговор за Главна дирекция " Земеделие и районна политика " и регионалните дирекции " Земеделие ", за " Напоителни системи " и хидромелиорациите, както и за държавните горски предприятия. Негова грижа е и активността на ИА по риболовство и аквакултури.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР