Образованието е инвестицията с най-голяма възвръщаемост и то остава ключов

...
Образованието е инвестицията с най-голяма възвръщаемост и то остава ключов
Коментари Харесай

ГЕРБ-СДС категорични: Образованието остава водещ приоритет

Образованието е инвестицията с най-голяма възвръщаемост и то остава основен приоритет за ГЕРБ-СДС. Това съобщи на среща в Пловдив Красимир Вълчев - министър на образованието и науката в държавното управление на Бойко Борисов.

Пред учители и представители на синдикатите той бе безапелационен, че ще продължат напъните на ГЕРБ за одобряване на учителската и преподавателската специалност като специалности с висок обществен статус. Според Красимир Вълчев наложително изискване за това е да продължи нарастването на заплатите.



„ За нас образованието не е единствено избирателен, а и следизборен приоритет. Доказваме го от 2017 година През последните четири години заплатите на учителите се усилиха от 86% на 125% от междинната за страната. Гарантираме, че ще продължим с бюджетната поддръжка за бранша и ще повишим разноските за обучение до 5 на 100 от Брутният вътрешен продукт. Ангажираме се размерът на заплатите до 2025 година да доближи 2500 лв. за учителите и 2800 лв. за университетските преподаватели”, сподели още Красимир Вълчев.



Той изрази безпокойство, че образованието няма да бъде приоритет на по този начин наречените нови партии и това ясно е проличало в работата на 45-то Народно заседание.

Красимир Вълчев акцентира, че през миналите години при ръководството на ГЕРБ са осъществени значими промени и вложения в областта на предучилищното, учебното и висшето обучение. Той сподели още, че делегираните бюджети в образованието би трябвало да останат, защото дават финансова самостоятелност. През идващия интервал ще продължим с вложенията в дигитализацията и в материалната база на учебните заведения, безапелационен бе Красимир Вълчев.

„ Като народни представители в 46-то Народно събрание ще продължим да отстояваме развиването на образованието като собствен приоритет, ще работим за осъществяването на заложените политики”, съобщи вторият в листата за 16-ти МИР инж. Иван Тотев. Той съобщи, че през миналите 10 години при ръководството на ГЕРБ Пловдив е образец с стратегиите, които общината вкара - учебно заведение в облака, Монтесори образованието, модернизирането въз основата и други Иван Тотев сподели още, че пловдивските учители трансформират средата, качеството и отношението към образователния развой и са инфекциозен образец за доста хора.

Председателите на КНСБ и „ Подкрепа” в Пловдив Боян Бойкински и Атанас Кръстев подчертаха положителния разговор през миналите четири години. Те подчертаваха върху ограниченията против ранното отпадане на децата от учебно заведение, обвързването на помощите с ходенето на учебно заведение и нуждата от взаимни старания на институциите със оправянето с казуса.

Третият в листата на ГЕРБ Радомир Чолаков показа своя опит в използването на дуалното образование и постигнатите положителни резултати. „ Смятам да се посветя на тази тематика, тъй като видях капацитета на дуалното и професионалното обучение”, безапелационен бе той.

Д-р Илко Семерджиев, който е представител на Съюз на демократичните сили в листата за Пловдив-град, съобщи, че в областта на образованието са направени неповторими промени. „ Изборите или не престават развиването на една страна, или го стопират. За да продължи развиването на България, направете своя осведомен избор на 11-ти юли с № 5 в бюлетината”, прикани той.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР