Образованието беше в криза още преди пандемията. През 2018 г.

...
Образованието беше в криза още преди пандемията. През 2018 г.
Коментари Харесай

Уроците от загубата на познание

Образованието беше в рецесия още преди пандемията. През 2018 година статистиката на Програмата за интернационално оценяване на учениците (PISA) сподели, че 50% от учениците в 24 страни не владеят математика. Откакто пандемията ни удари, доста изследвания демонстрират, че нередовният достъп до образование през последните две години и половина е влошил обстановката още повече.

Това не е просто интелектуален спор за все по-ниските резултати от тестванията. Става дума за водещ знак, съгласно който стотици милиони младежи не са способни да имат логичен живот, който им разрешава да вземат участие напълно в стопанската система и обществото. Нещо повече - по-необразованото население е по-нестабилно и по-податливо на измама, което вреди на всички.

И въпреки това да наподобява надълбоко тревожно, можем да погледнем към историята, където да потърсим упътвания по какъв начин да подобрим нещата. Разполагаме с набор от принадлежности, който ни разрешава да дадем необятен достъп до най-хубавите практики от предишното - персонализация и майсторско образование.

През IV век преди новата епоха малко на брой са получавали уместно обучение. Ако обаче сте, да речем, наследник на краля на Македония, вашето образование е било по-добро от това на множеството хора. Александър Велики е имал персонален преподавател и това е бил Аристотел. Допускам, че Аристотел е постъпил по този начин, както би направил всеки популярен преподавател - концентрирал се е върху полемиките и практиката, след което е донастройвал процеса въз основата на това, от което ученикът се нуждае най-вече. Младият Александър към момента се затруднява да схваща теоремата на Питагор? Няма проблем. Просто ще отделим малко повече време за това. Александър към този момент владее военни тактики? Значи няма потребност да го отегчавате с неща, които към този момент са му ясни, може да преминем към по-стимулиращи тематики. През по-голямата част от човешката история тези, които са имали шанса да получават обучение, са се сблъскали с някакъв вид на този персонализиран метод, основан на уменията.
Реклама
Нека се пренесем в XVIII и XIX век, когато стартира да се вкарва утопичната концепция за гратис публично обучение и стопански не е било допустимо всеки да получава персонален учител. Вместо това човечеството заимства от индустриалната гражданска война концепцията за поточната линия, с цел да даде нещо по-рентабилно на по-голяма група хора.

Групирате учениците по възраст; прекарвате ги с тъкмо избрана скорост през стандартизирани образователни програми; от време на време оценявате какво са запомнили; след 10-12 години сортирате " продукта " (т.е. учениците) в кариерни пътеки въз основа на тези оценки. Даден възпитаник към момента не схваща по какъв начин се степенува? Много неприятно, време е да преминем към алгоритми, макар че е невероятно да научим логаритмите без опит в степенуването. Богатите фамилии не се притесняваха от всичко това, тъй като към момента можеха да наемат спомагателни преподаватели, гарантирайки, че персонализираният метод, основан на уменията, въпреки всичко се случва.

За благополучие към този момент съществуват принадлежности, които понижават на конфликта сред фактори като персонализация, майсторство и цена. А провокираната от пандемия загуба на знание значи, че в никакъв случай не е било толкоз значимо колкото в този момент хората да се възползват от тях. Например Khan Academy е основана като организация с нестопанска цел, която да дава отговор точно на тази потребности. Независимо дали независимо или като част от група, всеки възпитаник със смарт телефон или на ниска цена преносим компютър получава достъп до безвъзмездни персонализирани образования и на практика извършения. Учителите и просветителните инспектори могат да видят в действително време къде децата и младежите се нуждаят от спомагателна помощ, с цел да знаят къде да им я обезпечат. Учениците с незавършено обучение получават опция, тласък и поддръжка да наваксат.

Ползите в този случай не са единствено теоретични. Например по време на скорошно взаимно проучване в 99 учебни региона установихме, че учениците, които през образователната 2020-2021 година са взели участие по един час седмично в персонализирана процедура по математика, основана на уменията, са подобрили резултатите си приблизително с 19% спрямо плануваното въз основа на стандартизирани проби, основани на нормите преди пандемията. Връстниците им, които по време на пандемията прекарват по-малко от 15 минути седмично в персонализирани практики, са приблизително с 27% под нормите за напредък отпреди коронавирус. Прехвърлянето единствено на 10-20% от времето на учениците към образование, основано на персонализация и майсторство, очевидно води до по-бързо преодоляване на материята даже спрямо естествена година.
Реклама
В допълнение към софтуера, който може да служи на учениците, към този момент предлагаме и безвъзмездни уроци. За задачата създадохме друга неправителствена организация, наречена Schoolhouse.world. Тя дава безкрайно количество безвъзмездни уроци на всеки, който се нуждае от тях (благодарим ти, Zoom, че осигуряваш безвъзмездни лицензи, с цел да направиш това възможно). Услугата свързва възпитаници, нуждаещи се от поддръжка, с тествани доброволци, които непрекъснато получават по-високи оценки спрямо платените други възможности.

Колкото и плашещ да наподобява казусът със загубата на знание, единственото нещо, което ни пречи, са цинизмът и неналичието на информираност. Инструментите са налице, просто би трябвало да спечелим учениците, учителите и родителите.

2022, The Economist Newspaper Limited. All rights reserved
Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Автор The Economist
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР