Обръщение на Варненския и Великопреславски митрополит Йоан към клира и

...
Обръщение на Варненския и Великопреславски митрополит Йоан към клира и
Коментари Харесай

Митрополит Йоан: Нека проявим отговорност, мъдрост, разсъдителност, благочестие, старание и послушание!

Обръщение на Варненския и Великопреславски митрополит Йоан към клира и миряните на Варненската и Великопреславска епархия

Всечестни отци, скъпи монаси и монахини, обични в Господа братя и сестри,

В последните дни нашите души бяха мощно смутени и разтревожени от един незабележим, само че действителен зложелател, наименуван от медицинските експерти COVID-19 или ковид. Този зложелател се оказа мощно нападателен и рисков. Той аргументи гибелта на хиляди хора, провокира безумен боязън, суматоха и разстрои нашия вътрешен нравствен мир.

Съвременният мощно секуларизиран свят беше свикан да утихне. Стремлението на индивида да пътува на всички места, да види всичко, да получи най-вече богатства, да бъде в непрекъсваема динамика в този момент би трябвало да поспре! Да си останем вкъщи! Да бъдем уединено със себе си и с най-близките си – това са апелите през днешния ден.

През погледа на един свещеник всичко това ни насочва към думите на св. деятел Павел: „ Нашата битка не е срещу плът и кръв, а… срещу поднебесните духове на злобата “ (Еф. 6: 12).

„ Платката, що дава прегрешението, е гибел “ (Рим. 6: 23). Човечеството е позабравило всичко това. Грехът е безвластие. Той елементарно ни омотава (Евр. 12: 1). Съвременният човек, който в този момент е свикан да си остане у дома, дано отвори страниците на Стария Завет и ще види, че всички пророци и старозаветни праведници свидетелстват, че щом човек се отдалечава от същинския Бог и неведнъж прави грехове, цялата тази прегрешение води до болест. Днес доста хора с дръзновение правят разнообразни грехове и дори парадират със своята безстрашност. Точно в този момент е нужно за нас непрекъснатият сателит, събеседник, бранител, асистент в благоустройването на нашия краткотраен живот тук на земята да бъде страхът Господен.

Искаш ли да придобиеш предмъдрост? – Придобий страха Божи. „ Начало на мъдростта е страхът Господен “ (Пс. 110: 10) и освен, тъй като „ цялост на премъдростта е да се боиш от Господа “ (Сир. 1: 16). Искаш ли да се освободиш от греховете и да отхвърлиш сполучливо греховните изкушения и Божия яд? – „ Страхът Господен отпъжда греховете “ (Сир. 1: 21). Искаш ли да достигнеш същинска обич към Бога, която е съвършенство на живота? – „ Страхът Господен е подарък от Господа и слага в пътеките на любовта “ (Сир. 1: 13). Страхът Божи е мощен да избави теб от всевъзможен различен боязън, „ който се бои от Господа, от нищо не ще се уплаши и убои, тъй като Той е негова вяра “ (Сир. 34: 14). Нека помним наследството, което ни е дал св. оракул Малахия: „ А за вас, които благоговеете пред името Ми, ще изгрее Слънцето на правдата, и излекуване ще има в лъчите Му, и вие ще излезете и ще се разиграете като охранени телци “ (Мал. 4: 2).

Ние, които се намираме под опасност от заболяването, би трябвало да помним, че ще пристигна излекуване. Нека да служим на Господа със боязън и да се радваме пред Него в боязън (Пс. 2: 11).

Обръщаме се към всички наши пастири и духовници.

Скъпи братя,

Времето, в което се намираме, е разделно, тъкмо в този момент би трябвало да проявим нашата същинска религия в Бога и пастирска обич към ближните. Отслужвайте доста усърдно светите Литургии, тъй като тези Литургии се отслужват за целия свят. Старайте се, когато пристъпвате към това велико Тайнство, да сте изпълнили прецизно молитвеното си предписание, което е належащо при отслужването на светата богослужба. Не се опасявайте и не се смущавайте, наградите младежите от Вашите енории да се отзоват в помощ на по-старите в доставянето на артикули, лекарства и всичко належащо. „ По това ще познаят всички, че сте Мои възпитаници, в случай че обич имате между тях “ (Йоан 13: 35).

Сърдечно се молете за лекарското съсловие и изключително за тези лекари, които на първа линия се борят с ковид. Много от тях поставят душата си за своите ближни, те имат потребност от нашата откровена молитва. Молете се за управлението на страната и за всички тези институции, които директно се грижат за отбраната на популацията. Бъдете усърдни в изпълняването на предписанията на способените органи, свързани с хигиената и дезинфекцията на храмовете ни. Спазвайте условията за персонална хигиена.

Искрено се обръщаме към по-възрастните членове на епархията: изпълнете апела на лекарите и си останете у дома. Отдайте се на домашната молитва, четете молебния канон на Св. Богородица и акатиста на преп. Йоан Рилски. Призоваваме хората, които са чувствителни към остри респираторни болести, да останат в домовете си. Отправяме откровена молба към всички тези християни, които се причастиха в първата седмица на Великия пост, да пристъпят към светата Чаша в края на Великопостния героизъм, в чест на светлото и мироспасително Възкресение Христово. Разбира се, за извънредно нуждаещите се духовенството е разполагаем да преподаде светите Дарове. По този метод подготовката ни за светата Евхаристия ще бъде по-пълна и задълбочена.

Нека всички да се пазим от „ вируса на параноята “, който в действителност е вирус на суматохата. Църквата като наша майка има своя огромен вечен, двухилядолетен опит. Чрез Божественото Причастие се придвижва Христос, Който е безконечният Живот и лекува духовните заболявания на индивидите, а постоянно и телесните заболявания. Не може никой да принуди Църквата да се отхвърли от своята еднаквост. Сега е време за молитва, пост и смирение. Призоваваме всички християни да не се причастяват без нужните еклисиологични предпоставки.

Нека проявим отговорност, мъдрост, разсъдливост, благочестие, усърдие и смирение! Разпоредихме по храмовете да останат дежурните духовници с един артист. Нека няма скупчване на доста хора! Искрено благопожелаваме самообладание, вяра, която не посрамя (Рим. 5: 5), и очакване в Бога. Да не забравяме, че преди разсъмване е най-тъмно.

Наближава Възкресението Христово. Нека Христовата светлина да отхвърли невидимия зложелател. Бог да пази всички! Нека да служим на Господа и старателно да се трудим в осъществяването на Неговите заповеди, със боязън да не Го оскърбим, нарушавайки Неговата свята воля и да се радваме пред Него, имайки поради Неговото състрадание, и с боязън да помним нашето недостойнство. „ Не преустановявам да благодаря на Бога за вас, като ви споменувам в молитвите си “ (Еф. 1: 16).

С любов в Христа,

ВАШ ВАРНЕНСКИ И ВЕЛИКОПРЕСЛАВСКИ ЙОАН

19 март 2020 година

гр. Варна
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР