Обработването на зрелите плодове с пестициди е често употребяван от

...
Обработването на зрелите плодове с пестициди е често употребяван от
Коментари Харесай

Измиваме ли изцяло пестицидите от плодовете, които купуваме?


Обработването на зрелите плодове с пестициди е постоянно използван от търговците способ за опазване на свежия им външен. Тези субстанции обаче са рискови за здравето ни, а елементарното измиване на плодовете под течаща вода не ги отстранява изцяло.

Всъщност някои от препаратите, с които се третират плодовете, не се отмиват даже и отчасти от чистата вода. Това е потвърдено от учени от университета в Масачузетс, Съединени американски щати. Те съпоставят резултата от няколко разнообразни способи за измиване на закупени от търговски обекти плодове.

Резултатите демонстрират, че общоприетият метод, по който множеството хора по света измиват плодовете единствено с вода, е доста едва ефикасен за унищожаване на пестицидите от повърхността им.

Пестицидите се употребяват като защитно средство против вредители по плодовете, които утежняват външния им тип. Третирането на плодовете с такива артикули удължава периода, в който те ще запазят добър търговски тип. Установено е, че даже в случаи, когато питателните артикули се значат като органични, те също може да са химично обработени с така наречен органични пестициди , което обаче не подсигурява, че те са безвредни за здравето.

Учените от университета в Масачузетс откриват, че обработването на пресните плодове с евентуално рискови съединения е световна процедура . Това ги предизвика да потърсят най-ефективните способи за цялостно отмиване на тези субстанции преди потреблението им. В хода на изследването те потвърждават, че елементарното измиване с вода даже когато е щедро и дълготрайно, отстранява единствено част от пестицидите.

Свързани публикации.. Пиретроидните пестициди повреждат развиването на момчетата 0 Пестициди – по какъв начин да мием плодовете и зеленчуците 0 Как ни вредят пестицидите? 0

Като най-достъпен и сполучлив метод за разчистване на препаратите, с които са третирани пресните плодове се показва накисванеот им в разтвор на сода за самун . Именно този способ е посочил най-висока успеваемост измежду всички, които екипът наблюдава. Няколко минутно накисване на плодовете в разтвор на сода изцяло отстрани множеството видове пестициди, с които те най-често се обработват.

Така се оказва, че хората, които държат да отстраняват изцяло рисковете за здравето при изразходване на купени плодове, би трябвало да поставят по-сериозни старания за това. Като опция на измиването със сода остава разновидността за белене на плодовете , с което обаче с изключение на количеството на нездравословните химикали, понижава и количеството на витамините, които ще си набавим.
Източник: puls.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР