Оборотът на Софийска стокова борса се е увеличил 4 пъти

...
Оборотът на Софийска стокова борса се е увеличил 4 пъти
Коментари Харесай

Оборотът на Софийска стокова борса се е увеличил 4 пъти за 2017-а

Оборотът на Софийска стокова борса се е нараснал 4 пъти за 2017 година, спрямо 2016 година – от 66 488 607 лева до 266 030 197 лева, а броят на подписаните покупко-продажби са нарастнали внушително до 704 броя по отношение на предходната година, заяви на конференция Васил Симов, основен изпълнителен шеф на ССБ. Той добави, че на борсата е отказано да взе участие в търговията с ток, за жалост.
„ Причината за това нарастване на търговията е разследване от интензивността на търговците, акцентира той. Най-после успяхме да се обединим с другата огромна борса - Българска стокова борса и към този момент двете тържища работят обединени ", напомни Симов, съгласно който този фактор също е повлиял за нарастването на оборота.

„ За поредна година се утвърждава наклонността на пода на ССБ да се подписват главно покупко-продажби в кръг „ Нехранителни артикули " и в частност - горива и нефтопродукти. Относителният им дял нараства и с това следва практиката на международните стокови тържища, на които се търгуват главно енергоносители, химикали, метали, дървен материал, тъкани и други

В кръг „ Нехранителни стоки” през 2017 година бяха подписани 694 броя покупко-продажби на обща стойност 256 105 236 лева, което съставлява нарастване по отношение на миналата година с 3.9 пъти. А оборотът на кръг „ Хранителни стоки” бележи растеж от 11 пъти и е с общ оборот от 6 385 790 лева През годината се наблюдаваше понижение в цената на суровото слънчогледово олио на борсата в Ротердам, а в България цената на литър без Данък добавена стойност понижението е с към 7%. Падна на нашия пазар и цената на бялата рафинирана захар в пакети от 1 кг- от 1.29 лева до 1.09 лева Същата наклонност имаше и при брашното- от 0.68 лева при започване на годината за кг до 0.65 лева без Данък добавена стойност – в края на годината.

Активно са се търгували и химикалите и химическите артикули, които образуват 1.31% от борсовия оборот, на стойност 3.342 млн. лева Тук са разнообразни типове масла, греси, мазила, антифриз, спирачна течност. За поредна година се търгуваше групата на металите и металните боклуци, които са на трето място. Групата на промишлените произведения и съоръжение образува 819 169 лева от оборота на кръг „ Нехранителни артикули ". През предходната година се търгуваха дърва за горене на цени през януари 70 лева за куб.м., а през декември - 125 лева Въглищата също покачиха цената си - от 254 лева за звук през януари до 292 лева за звук през декември 2017 година

„ Готови сме да помогнем на търговията с ток, тъй като страна и борса са несъвместими понятия, не виждам свободно присъединяване на всеки към този момент. При съществуването на Комисия за енергийно и водно контролиране (КЕВР), в случай че те контролират цените, за каква борса става дума ", запита Симов. Той акцентира, че към този момент е отказано на ССБ присъединяване в търговията с ток, за жалост.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР