Обобщавайки предварителните резултати от изминалото тримесечие, експертите на Gartner установиха,

...
Обобщавайки предварителните резултати от изминалото тримесечие, експертите на Gartner установиха,
Коментари Харесай

Gartner: пазарът на персонални компютри спадна с 9% през Q3, но трябва да се върне към растеж през Q4

Обобщавайки предварителните резултати от миналото тримесечие, специалистите на Gartner откриха, че през миналия интервал доставките на настолни компютри са намалели с 9%. Отрицателната динамичност се следи за осем следващи тримесечия, само че през четвъртото тримесечие пазарът ще се върне към напредък. До края на идната година общите доставки на компютри би трябвало да се усилят с 4,9%.

Като цяло световните доставки на компютри в края на последното тримесечие са намалели с 9% до 64,2 милиона единици по отношение на същия интервал на предходната година. Статистиката включва настолни и мобилни компютри, оборудвани с операционни системи Windows, macOS и Chrome OS. Според Gartner пазарът на лични компютри е достигнал дъното през третото тримесечие и ще се върне към напредък през четвъртото тримесечие. Това се дължи на нормализирането на запасите от подготвени артикули към края на годината и новото зареждане, идващо от натиска на сезонното търсене, другите разпродажби и началото на образователната година. Корпоративният бранш показва много забавено търсене през третото тримесечие, съгласно Gartner, само че това ще стартира да се трансформира през идната година, заради прехода към Windows 11 и появяването на нуждата от подмяна на компютрите, които фирмите закупиха в първите месеци на пандемия.

Съотношението на силите в класацията на най-големите снабдители на компютри не се е трансформирало през третото тримесечие. Водещият Lenovo, макар че понижи размера на доставките си с 4,4% в съпоставяне със същия интервал на предходната година, съумя да ускори пазарния си дял от 23,9 на 25,1%. На второ място е HP Inc., която единствена измежду шестте най-големи снабдители съумя да усили размера на доставките на компютри (с 6,4%), до момента в който пазарният ѝ дял се усили от 18 на 21%. Dell затваря челната тройка с пазарен дял от 16,1%, който понижа със 17% през годината. Обемът на доставките на компютри от тази марка също показва спад с 14,2%.

Apple заема едвам четвърта позиция, като тази компания е понижила най-вече размерите си на доставки — с 24,2%. В резултат на това, пазарният ѝ дял е намалял от 11,7 на 9,7%. Тайванският Asustek Computer, макар че понижи размерите на доставките с 11,5%, загуби единствено 7,8% до 7,6% пазарен дял. Acer, който затваря челната шестица по размери на доставките, намали съответните си индикатори единствено с 2,4%, а пазарният ѝ дял даже се усили от 6,4 на 6,8%. Всички други снабдители на компютри групово понижиха размерите на доставките си с 18,3% до 8,75 милиона единици, а сега те управляват не повече от 13,6% от международния пазар.

В Съединени американски щати, съгласно Gartner, доставките на лични компютри са намалели с 9,3% през третото тримесечие, защото корпоративният сегмент задава тона на динамичността на локалния пазар. В Европа, Близкия изток и Африка доставките спаднаха с 3,6% до исторически най-малко. В Азиатско-тихоокеанския район 13% спад в доставките значително се дефинира от 20% спад на съответната цифра в Китай.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР