Обобщаваме по-важните събития, свързани с войната в Украйна през последното

...
Обобщаваме по-важните събития, свързани с войната в Украйна през последното
Коментари Харесай

Украйна се готви за спиране на тока и нови руски атаки срещу енергийната ѝ инфраструктура

Обобщаваме по-важните събития, свързани с войната в Украйна през последното денонощие.

Русия „ концентрира сили и средства за допустимо повтаряне на масирани офанзиви против нашата енергийна инфраструктура “, сподели през вчерашния ден украинският президент Владимир Зеленски. Припомняме, че към 500 електрогенератора бяха изпратени в Украйна от 17 страни от Европейски Съюз, защото 4,5 милиона украинци останаха без електричество, поради съветски въздушни офанзиви.

Кметът на Киев Виталий Кличко пък предизвести жителите на града да плануват и най-лошия сюжет, при който столицата може да остане без ток и вода. Той предложи на киевчани в случай че имат родственици отвън града, които имат независим източник на вода или на отопление, то да обмислят да отидат при тях за известно време.

В окупираният от Русия град Херсон в Украйна прекъснаха доставките на вода и оповестиха споделиха локални управляващи.

„ В Херсон и редица други региони в района краткотрайно няма електричество или водоснабдяване “, заяви градската администрация в Москва в Telegram. Русия упрекна Украйна в акт на „ бойкот “.

Външното електрозахранване на украинската атомна електроцентрала Запорожие беше възобновено два дни откакто тя беше изключена от електрическата мрежа, когато съветският обстрел повреди високоволтови линии, заяви организацията за нуклеарен контрол на Организация на обединените нации. Най-голямата нуклеарна централа в Европа се нуждае от електричество, с цел да поддържа жизненоважни системи за изстудяване, само че тя работи с спешни дизелови генератори, откогато съветският обстрел прекъсна външните й връзки.
Зеленски разкритикува иранските оръжейни доставки за Русия
Президентът на Украйна Володимир Зеленски разкритикува иранските оръжейни доставки за Русия, съобщи ДПА.

„ Иран поддържа терористичния режим на Русия и оказва помощ за продължаването на войната и затова продължава и заканите за света, подбудени от съветската нападателна война “, съобщи Зеленски в ежедневното си послание.

Според него без поддръжката на Техеран за Москва Украйна към този момент би била по-близо до мира.

„ Без намесата на Иран, решението на световната рецесия с храните или на енергийната рецесия щеше да бъде по-осезаемо “, сподели Зеленски. „ Всеки, който оказва помощ на Русия да продължава тази война, би трябвало да поеме също и отговорността за следствията от тази война “, добави той.

Техеран призна едвам в събота, че е доставил дронове на Русия, само че приказва единствено за няколко бройки. След това Зеленски упрекна Техеран в неистина.

„ Ние също по този начин научихме, че терористичната страна концентрира сили и средства за вероятно повтаряне на всеобщите офанзиви по нашата инфраструктура “, сподели още Зеленски, визирайки възможни нови съветски офанзиви, съобщи Ройтерс. „ Преди всичко по енергийната конструкция. По-специално за това Русия се нуждае от ирански ракети. Ние сме подготвени да отговорим на това “, сподели той, само че не навлезе в елементи.
Украйна упрекна Русия в заличаване на цивилни плавателни съдове
В неделя украинската войска упрекна Русия в огромното заличаване на цивилни плавателни съдове, дебаркирали на брега на река Днепър в окупирания южен район Херсон, който силите на Киев се пробват да завладяват. Украинските сили оказват напън върху съветските войски на западния бряг на Днепър, която разделя Украйна, което подхранва спекулациите, че силите на Москва се готвят да се отдръпват на другата страна.

Говорител на украинския общоприет щаб съобщи, че горивото от унищожените кораби е изтекло в делтата на реката и упрекна съветските сили, че са присвоили мотори и друго съоръжение на корабите.

Украинският общоприет щаб не даде пояснение за дейностите на Москва, само че унищожаването на цивилни кораби би попречило на украинските сили да ги употребяват, в случай че решат да преминат на източната страна при положение на съветско евакуиране, отбелязва Ройтерс. Засега няма коментар от съветското министерство на защитата.
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР