Обобщаваме по-важните събития, свързани с войната в Украйна през последното

...
Обобщаваме по-важните събития, свързани с войната в Украйна през последното
Коментари Харесай

Боевете за Бахмут продължават. Киев обвини Русия в нарушаване на законите на войната

Обобщаваме по-важните събития, свързани с войната в Украйна през последното денонощие.Продължават сраженията при украинския град Бахмут.

Руските сили се пробват да затегнат обсадата на града и да обезпечат първата си огромна победа на бойното поле от повече от шест месеца.

Русия се пробва да превземе Бахмут от месеци, като счита, че това ще е огромна крачка към окупирането на цялата територия на Донбас. Според западни специалисти обаче това би било по-скоро пирова победа поради нужното време и всеобщите жертви.

Украинските войски укрепват позициите си западно от града, което може да е подготовка за вероятно евакуиране. Украинският президент Володимир Зеленски обаче сподели, че е разискал обстановката с главнокомандващия Валерий Залужни и ръководителя на Сухопътните войски Олександър Сирски.
Зеленски даде обещание отбраната на Бахмут да продължи
Украинският президент Володимир Зеленски сподели, че украинските висши военни командири са му дали обещание да пазят Бахмут, когато ги е попитал какви са разновидностите за излаз от обстановката с обсадения град.

В късното си видеообръщение Зеленски съобщи:

„ И двамата генерали предложиха да не се изтегляме от Бахмут, а да укрепим нашата защита. Военното командваме поддържа единомислещо тази позиция. Нямаше други отзиви. Казах на началника на Генералния щаб да откри нужните сили да помогнем на нашите момчета. Няма такава част от Украйна, за която да кажем, че се отхвърляме от нея “.

Бахмут не е обграден, сподели пред локални медии ръководителят на украинския Съвет за национална сигурност и защита Олексий Данилов, само че дефинира обстановката там като извънредно комплицирана.
Киев проверява хипотетичен разстрел на украински военнопленник
Украинската основна прокуратура стартира следствие за нарушение на законите по време на война, а външният министър Дмитро Кулеба изиска Международният углавен съд да се самосезира, поради видеозапис, за който се твърди, че демонстрира по какъв начин съветски бойци са простреляли украински военнопленник.

Украинският основен прокурор сподели през вчерашния ден, че е почнало следствие на „ бруталното и безочливо ликвидиране на невъоръжено лице “ и упрекна Русия в нарушение на законите на войната.

Комисарят по правата на индивида в украинския парламент Дмитро Любинец назова снимания хипотетичен разстрел „ израз на подлост и измама “.

Убийството на пандизчии е нарушаване на Женевските конвенции, акцентира той. Любинец е изпратил видеото на свои сътрудници в чужбина като доказателство за „ следващото военно закононарушение от страна на Русия “.

Автентичността на видеото не може да бъде доказана от самостоятелен източник, показва ДПА.

Записът беше оповестен от разнообразни медии, като да вземем за пример интернет портала „ Украинска истина “. В него мъж в украинска униформа, изравен в гориста околност, крещи „ Слава на Украйна “, след което пада покосен от няколко изстрела. Глас зад кадър споделя на съветски: „ Умри, куче! “.

Руското министерство на защитата към този момент не е дало отговор на запитванията за коментар по тематиката. Украинските управляващи нямат визия къде и по кое време е изработен записът, показва Ройтерс.

Украинският президент даде обещание отговорните да бъдат открити.

Източник: БТА
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР