Обновяването на поколенията в селското стопанство бе във фокуса на

...
Обновяването на поколенията в селското стопанство бе във фокуса на
Коментари Харесай

Румен Порожанов настоява за повече подкрепа за младите земеделски производители

Обновяването на поколенията в селското стопанство бе във фокуса на неофициалната среща на министрите по земеделие в Европейски Съюз, което се организира в София. В подтекста на Общата селскостопанска политика след 2020 бяха разисквани провокациите, свързани със застаряването на популацията, ангажирано със селскостопанска активност и обезлюдяването на селските региони.

„ Обновяването на поколенията е извънредно значимо за всички аграрни производители в Европейски Съюз, за бъдещето на европейския селскостопански бранш и за обществото като цяло. Целта постанова търсене на ефикасни решения за привличане на младежите в бранша на земеделието “, съобщи ръководителя на Съвета на Европейски Съюз Румен Порожанов.

Той акцентира, че сполучливото осъществяване на процеса по възобновяване на поколенията е основно изискване за гарантиране на резистентен, конкурентоспособен и проспериращ аграрни бранш.

На 21 май Председателството популяризира документ за структуриране на полемиката, в който, преди всичко, е откроена значимостта на тематиката за възобновяване на поколенията, като в същото време са посочени инструментите за подкрепяне на младите аграрни производители, които предлага Общата селскостопанска политика (ОСП) в сегашния програмен интервал.

В тази връзка е подложен акцент върху нуждата от повишение на успеваемостта и развиването на актуалните прилагани принадлежности за подкрепяне на младите аграрни производители, в подтекста на ОСП след 2020 година, при ясно отчитане на националните и районни специфики на обособените страни членки.

По време на неофициалното съвещание, министрите за първи път имаха опция да обсъдят първичните законодателни оферти на Европейската комисия за ОСП след 2020 година Официалното показване пред Съвета на Европейски Съюз ще бъде на последното съвещание под българското председателство – 18 юни 2018 година в Люксембург.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР