Обновеното правителство на Полша тепърва ще трябва да докаже, че

...
Обновеното правителство на Полша тепърва ще трябва да докаже, че
Коментари Харесай

Полша разчисти министрите, които създадоха напрежение с Брюксел

Обновеното държавно управление на Полша занапред ще би трябвало да потвърди, че не е клонинг на досегашното.

Още по тематиката
Полският президент смени основни министри в опит да смекчи тона към Брюксел
от Дневник,9 яну 2018
Полският министър председател ще разгласи промени в кабинета
от Дневник,9 яну 2018 В последна сметка Полша отстъпи и изхвърли министрите, основали напрежението с Брюксел, а унгарският министър председател Виктор Орбан, наподобява, остава самичък на евроскептична позиция в Централна Европа. Сигналът за повече прагматизъм във Варшава несъмнено ще има резултат както на Запад, по този начин и на Изток.

Въпреки че ръководещите във Варшава представяха опълчването на институциите на Европейския съюз като част от ново национално възобновление, опасността страната да изгуби гласа си в съюза тъкмо когато стартират договарянията за новия бюджет се оказа вразумяваща. Поляците са най-големите чисти получатели на еврофондове и за най-голямата източноевропейска стопанска система в Европейски Съюз наподобява неуместно да остане единствено наблюдаващ на масата, на която се разисква кой, какъв брой и защо ще дава и получава милиарди евро всяка година в интервала 2021-2028 година

Показателно е също, че незабавно след промяната на основни министри министър председателят Матеуш Моравецки отпътува за Брюксел, с цел да изясни измененията. Бившият банкер ще би трябвало да показа и по какъв начин това ще понижи рецензиите, че страната му подкопава върховенството на закона и стандартите за функционираща народна власт. Министърът на правораздаването Збигнев Жобро, който стоеше зад част от най-спорните промени на правораздавателната система в Полша, резервира поста си.

Кой си потегля, кой влиза

С декрет на президента Анджей Дуда са отстранени министрите на защитата Антони Мачиеревич , на външните работи Витолд Вашчиковски , на околната среда Ян Шишко , на опазването на здравето Константи Радживил и на цифровизацията Анна Стрежинска .

Новите министри на външните работи и на защитата са надлежно Яцек Чапутович , доскорошен заместител външен министър, и Мариуш Блашчак , който до през днешния ден беше министър на вътрешните работи и администрацията. Министър на вътрешните работи стана Йоахим Бруджински . Новият министър на околната среда е Хенри Ковалчик , а на опазването на здравето - Лукаш Шумовски . Министър на вложенията и развиването ще бъде Йежи Квечински . Създава се ново министерство по въпросите на предприемачеството и технологиите отпред с Ядвига Емилевич . Премиерът и някогашен финансов министър отстъпва непокътнатия до момента от него портфейл на финансовото министерство на Тереса Червинска .

Външният министър Вашчиковски си сътвори задоволително проблеми с непремерени изявления, довели до рецензии от Брюксел, завоалирани зад изречения като " неефикасен посланик ". Колегата му от защитата Мачиеревич забави промяната на армията, основна за новите връзки с Русия, изпадна в спор с генералитета и взимаше някои напряко екзотични решения. Екоминистърът Шишко докара Полша до неоправдателна присъда от Съда на Европейски Съюз поради отхвърли да спре сеч в най-голямата девствена гора в Европа.

Промените стават малко след средата на мандата на Народното събрание и в навечерието на локални избори през есента. Догодина предстоят парламентарни, а през 2020 година - президентски избори. Управляващата партия " Право и правдивост " (PiS) остава доста известна, а поляците нямат желание да провеждат Polexit.

Особен тип шовинизъм

Но страната се трансформира в ослепителен образец на това какво става, когато властта се поеме от провинцията, разочарована от градските елити и харесваща тезата, че Европейски Съюз е попаднал в ръцете на демократични елити, които не знаят какво действително се случва в живота на хората. PiS подхранва този необикновен тип шовинизъм с послания, които споделят на хората от селата и дребните градчета, че могат да се гордеят, че са тъкмо такива, каквито са.

Само два обстоятелството са задоволителни да илюстрират ценностния консерватизъм. Според изследване на Фондация " Стефан Батори " 70% от поляците споделят, че да си католик е доста значимо за идентичността им и за това " да бъдеш същински поляк ". В Испания на сходно мнение за католицизма са едвам 20%. Според изследване на CBOS от ноември 2017 година впечатляващите 46% от участниците споделят, че избират артикули единствено тъй като са полски, и това е нарастване с 13% за една година. Появяват се и знаци на стопански национализъм като надписи " Този план не е финансиран от Европейския съюз ".

Това се пояснява като илюстрация, че въобще не е задоволително представянето на евроинтеграцията на първо място като път към стопански разцвет, а не и към споделени полезности с останалите страни от Европейски Съюз.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР