Обновеното Пневмо-фтизиатрично отделение на МБАЛ “Д-р Ат. Дафовски“ в Кърджали

...
Обновеното Пневмо-фтизиатрично отделение на МБАЛ “Д-р Ат. Дафовски“ в Кърджали
Коментари Харесай

Откриха обновеното Пневмо-фтизиатрично отделение в МБАЛ Кърджали


Обновеното Пневмо-фтизиатрично поделение на МБАЛ “Д-р Ат. Дафовски “ в Кърджали бе публично намерено, а на гала шефът на лечебното заведение проф. доктор Тодор Черкезов разясни, че това се случва с дарителски средства.

Сред донорите са както частни компании, по този начин и общинските администрации на територията на област Кърджали.

„ Това спонсорство ни демонстрира, че в напъните си да се грижим за здравето на хората и да спасяваме човешки живот не сме сами. Това е най-важният извод от протичащото се тук в тези две години “, сподели проф. Черкезов, представен от Българска телеграфна агенция. 

Лентата прерязаха шефът на болничното заведение и едни от главните спонсори на реновирането - Сибел и Кяшиф Кяшиф. 

„ Здравето е всичко. Ние се прекланяме пред вашата работа. Преживяхме тежки времена и се надяваме това повече да не си се случва “, сподели в отговор на отправената признателност Сибел Кяшиф. Сред присъстващите на събитието бяха шефове на здравни институции в региона, представители на общините, лекари.

Пневмо-фтизиатричното поделение на МБАЛ “Д-р Ат. Дафовски “ разполага с 25 кревати, пет от които за туберкулоза. Заедно с инфекциозното поделение през последните две години то поема случаите с коронавирус зараза. 

„ След тази тежка зараза трябваше да правим един тип стерилизация, с цел да можем да осигурим към този момент на нашите пациенти с белодробни болести положителни условия за лекуване “, сподели завеждащият отделението доктор Диана Вълчева. Тя изясни, че обновяването се състои в промяна на подовите настилки, стени, нови болнични кревати и дрешници, болнично долни дрехи. Д-р Вълчева означи, че белодробните заболявания са чести и са една от аргументите за висока смъртност. Също по този начин те са многочислени и са на второ място след сърдечно-съдовите.

Д-р Вълчева уточни също, че в района има много пациенти с белодробни болести на фона на до неотдавна нечистият атмосферен въздух, функциониралите фабрики, както и фактора пушене измежду популацията. И означи, че този тип болести са се трансформирали в хронични в днешно време, като в основата на една част от тях стоят алергиите. А като причина за все по-честите случаи на алергии, тя уточни консервантите в храната, замърсяването на въздуха, полени и субстанции, провокиращи всеобща алергия. 
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР