Облечена в бяла блуза и с тъмна коса, Ай-Да е

...
Облечена в бяла блуза и с тъмна коса, Ай-Да е
Коментари Харесай

Хуманоиден робот с първа самостоятелна изложба

Облечена в бяла блуза и с тъмна коса, Ай-Да е като всеки художник, който учи модела си и рисува с молив върху хартия. Пиукането от бионичната й ръка обаче припомня, че Ай-Да е робот, оповестиха Ройтерс и Франс прес.

"Представен като първия свръхреалистичен хуманоиден робот с изкуствен интелект в света, Ай-Да идната седмица ще открие първата си независима галерия, включваща 8 рисунки, 20 картини, 4 статуи и две видео произведения, въвеждайки нов софтуерен език в света на изкуството - съобщи изобретателят на робота и притежател на изложба Ейдан Мелър. - Получихме ясно обръщение, което желаеме да проучим. То е обвързвано с днешната приложимост на изкуствения разсъдък и злоупотребите с него, тъй като сме загрижени какво ни чака през идващото десетилетие ".

Кръстена на английската математичка и компютърен експерт Ада Лавлейс, Ай-Да може да рисува, като за задачата се осланя на камери в очните си ябълки и на логаритми, основани от учени от Оксфордския университет. Роботът употребява молив или химикалка за скиците си, само че се планува да рисува и да основава глинени съдове. Що се отнася до цветните произведения на Ай-Да, рисунките й са принтирани върху платно и са покрити със основани от хора изображения.

"Ай-Да е измежду най-вълнуващите създатели на нашето време - увери Мелър. - Това не е просто доста безценен принтер - не знаем авансово какво ще сътвори. " Четиридесет и пет минути по-късно скицираното с молив от Ай-Да изображение на лицето му се появява върху платното.

Други основани от робота скици красят стени в галерията на Мелър. Там има също многоцветни картини и статуи, които обаче са основани от хора въз основа на рисунки на Ай-Да.

Изложбата "Несигурно бъдеще " от 12 юни до 6 юли в Оксфордския университет включва рисунки, които отдават респект към Лавлейс и математика Алън Тюринг, нереални картини с изображения на дървета, статуи, основани върху основани от Ай-Да рисунки на пчела, както и видео произведения, едната от които е въодушевена от пърформанс от 1965 година на Йоко Оно.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР