Областният управител проф. Наско Василев се срещна с представители на

...
Областният управител проф. Наско Василев се срещна с представители на
Коментари Харесай

Областният управител проф. Василев се срещна с представители на БСК

Областният шеф проф. Наско Василев се срещна с представители на Българската стопанска камара.

Основен акцент в диалога беше реализацията на 3-годишния проект BE-Rural, финансиран по програмата за проучвания и нововъведения на ЕС „ Хоризонт 2020 “. Проектът изследва капацитета на районните и локалните стопански системи, основани на биологични запаси и поддържа създаването на тактики за биоикономика, пътни карти и бизнес модели. Фокусиран е върху основаването на отворени иновационни платформи в определени райони в пет страни – България, Латвия, Северна Македония, Полша и Румъния.

Българска стопанска камара извършва плановите действия в България, с фокус върху района на Стара Загора, където има обилие от биомаса и голям брой запаси, които могат да се употребяват в процесите на биоикономиката, като етерично-маслени култури, билки, овощни насаждения, лозя, фураж, зърнени и зеленчукови култури.

В основата на BE-Rural е необятната ангажираност на локалната академична общественост, научно-изследователските звена, бизнеса, политиците и гражданското общество. Заинтересовани страни от област Стара Загора също вземат участие в разискването на районния капацитет, създаването на сполучливи бизнес модели, тактика и проект за развиване на биоикономиката.

Един от забавните материали по плана, създаден благодарение на сътрудниците от Германия и Шотландия, е Наръчник за районни и локални био-базирани стопански системи, който с изключение на потребна информация за биоикономиката, обгръща редица образци и благоприятни условия за потребление на биомаса в районната биоикономика. Наръчникът е наличен в Българската стопанска камара.

Проф. Василев приветства решението на управлението на БСК да осъществя плана за биоикономика предпочитано в Старазагорска област. Според него огромният теоретичен капацитет, с който разполага Тракийският университет, и положителната бизнес среда в района са причина за правене и използване на дълготрайни тактики за развиването на биоикономиката у нас.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР