Областният управител на област Сливен инж. Маринчо Христов бе сред

...
Областният управител на област Сливен инж. Маринчо Христов бе сред
Коментари Харесай

Областният управител участва в Междуинституционална среща по проблемите на ранните бракове и раждания

Областният шеф на област Сливен инж. Маринчо Христов бе измежду гостите на провелата се в града Междуинституционална среща по проблемите на ранните бракове и раждания, инициирана от Държавна организация протекция на детето /ДАЗД/.

Срещата беше открита от нейния ръководител доктор Теодора Иванова, а задачата и бе разискване на оферти за действия, които да се осъществят на локално и национално равнище, за предварителна защита на ранните бракове и наклонността, деца да раждат деца. На форума участваха още госпожа Ева Жечева - шеф в Дирекция „ Права на детето “ към Омбудсмана на България, шефове и представители на структурите на Агенцията за обществено подкрепяне от няколко области в страната, представители на Прокуратурата, Детска педагогическа стая, Регионално ръководство на образованието - Сливен, Регионална здравна ревизия Сливен, Община Сливен.

Нейля Мурад – шеф отдел „ Мониторинг и надзор – южен “ към Държавна организация за протекция на детето изнесе данни от направени разбори, съгласно които на територията на сливенска община продължава да има огромна централизация на малолетни и малолетни девойки, които живеят в общуване и раждат деца в ранна възраст, като за района се следят и най-високите равнища на детска смъртност.

Областният шеф изрази пред всички подготвеност за подпомагане и поддръжка от страна на Областна администрация Сливен и изясни, че тематиката е извънредно сериозна и е значимо да се ползва дълготрайна и градивна стратегия както и проект за деяние, посредством които да се работи за ограничение на тези порочни практики, които лишават шанса на всяко дете за пълноценно детство, естествена обществена среда и достъп до обучение. Той регистрира значимостта да се работи с тази общественост „ от вътрешната страна “, със срещи и мероприятия проведени „ на терен “ от всички ангажирани с казуса институции.

Показателни случаи от ежедневната процедура бяха споделени от доктор Иван Радков – шеф АГ поделение, МБАЛ „ Хаджи Димитър “, гр. Сливен, и Радостина Димова – основен специалист, ДАЗД,

В полемиката онлайн се включиха и Весела Банова, психоаналитик и съучредител на Сдружение „ Дете и пространство “, както и доктор Радосвета Стаменкова, изпълнителен шеф на Българска асоциация по фамилно обмисляне и полово здраве ( БАСПСЗ), които също споделиха случаи от своя дълготраен опит и дадоха насоки, които да послужат в работата с тези деца и техните фамилии.

В умозаключение беше систематизирано, че е значимо за решение на казуса и приобщаване на ромската общественост да се работи в добра съгласуваност сред институциите, просветителни и здравни посредници, неправителствените организации и представителите общността. Да се работи целеустремено с родителите, да се разпространяват положителните образци, да се търсят и надграждат на гениите, уменията и опциите на децата, с цел да бъдат привлечени, да се вложение в развиването на детските градини с оглед работа с децата от ранна възраст.

Представителите на ДАЗД уведомиха, че се възнамерява осъществяване на последваща среща по тематиката в по-широк състав.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР