Областният управител на област Пловдив Ангел Стоев отличи с благодарствени

...
Областният управител на област Пловдив Ангел Стоев отличи с благодарствени
Коментари Харесай

Отличиха пловдивските герои от спасителните операции в Турция

Областният шеф на област Пловдив Ангел Стоев отличи с благодарствени грамоти доброволците, спасителите и огнеборците, взели участие в издирвателните интервенции в Република Турция след опустошителното земетресение на 6 февруари.

Генералният консул Корхан Кюнгерю благодари на спасителите и съобщи, че за него е чест да бъде на работа в България.

„ Днес желаеме да разпознаваем нашите спасители и доброволци, които безкористно и с риск за живота си, участваха в спасяването на оживелите след тежкото злополучие “, съобщи регионалният шеф Ангел Стоев.

Той акцентира заслугите на трите доброволни формирования - „ Аварийно избавяне Пловдив “, „ Мейдей “ и „ Пловдив 112 “, които седем дни работят в най-тежко потърпевшия - град Караманмараш. „ Човешката покруса е голяма, би трябвало психическа резистентност, с цел да се изправиш против провалите от бедствието, да вдъхнеш вяра и да работиш, без да се предаваш “, съобщи Ангел Стоев. От подадени 43 сигнала за евентуално живи хора, доказани и избавени са 31, 14 от тях са избавени благодарение на кучето Килиън, с лидер Кирил Христов, доброволец от Швеция.

За Турция в първите часове след труса отпътуват и 16 спасители и огнеборци от Международния модул за търсене и избавяне към Регионалната дирекция „ Пожарна сигурност и отбрана на популацията ” – Пловдив. Те работят 11 дни без спиране в градовете Бесни и Адъняма. Участниците в модула са минали редица подготвителни образования, само че когато идват на терен, мъчно могат да одобряват мащаба на бедствието, големите провали и човешката покруса. Работят в заменен режим, дружно със своите сътрудници от още четири области, подпомагани и от интернационалните екипи, като главната им задача е да спасят колкото се може повече хора “, акцентира регионалният шеф и показа поименно всички участници в избавителните интервенции.

" Земетресението засегна огромна географска област и към 13 милиона души население. България беше първата страна, която изпрати спасители. Благодарение на вашето мъжество и самоотвержена работа, бяха избавени стотици хора. Искам на всеки от вас поотделно да изкажа признателност. Вие не го направихте, с цел да получите признателност, само че наше обвързване е да ви благодарим “, съобщи в обръщението си господин Корхан Кюнгерю. Той насочи признателност и към целия български народ поради голямата вълна на съпричастност. „ Искам да изразя удовлетворение, че като посланик - представител на Република Турция, имам достойнството да послужвам в България ", добави Генералният консул.

Ръководителите на екипи(Георги Влайков, Държавна фирма „ Аварийно избавяне Пловдив “ и началник на националния отряд на Република България, Красимир Kаракашев, началник Държавна фирма „ Мейдей “, Атанас Даков, Държавна фирма " Пловдив 112 " и гл. контрольор Петър Петров - шеф Сектор „ СОД “ - РДПБЗН Пловдив)споделиха в резюме с какво са се сблъскали и какви са изводите, които се постановат. Общата им позиция бе, че е належащо страната да продължи да поддържа подготовката и оборудването на професионалните спасители и доброволците, тъй като това ще помогне при спасяването на човешки животи, както в интернационалните, по този начин и в национални избавителни интервенции.

Областният шеф заяви, че страната сега създава тактика за по-добрата организация на аварийно-спасителната активност. Той акцентира, че е нужен и Закон за доброволчеството, който да отстрани административните спънки пред доброволните формирования, затрудняващи работата и подготовката им.

" Важно е общините да обезпечават нужното съоръжение на доброволните формирования. Изпратил съм писмо до всички кметове на общините в Пловдивска област със питане от какво се нуждаят доброволните им формирования. Докато съм регионален шеф, ще продължа да следя тази активност, уповавам се и идващият регионален шеф да продължи да го прави “, бе безапелационен Ангел Стоев.

Срещата приключи с връчване на благодарствени грамоти и обща фотография.

На формалната гала участваха Главният секретар на Областна администрация Георги Янев и гл. контрольор Васил Димов, шеф на Първа районна работа “Пожарна сигурност и отбрана на популацията ”.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР