Областният управител на Монтана Ванина Вецина обходи стената на язовир

...
Областният управител на Монтана Ванина Вецина обходи стената на язовир
Коментари Харесай

Областният управител на Монтана обходи язовир Огоста /снимки/

Областният шеф на Монтана Ванина Вецина обходи стената на язовир Огоста и се срещна с секторите, планувани за ремонт.
С нея от екипа на регионалната администрация бяха основният секретар Иван Тодоров и Красимир Стоянов – основен експерт Отбранително-мобилизационна подготовка. На място бяха също шефът на Териториална дирекция „ Национална сигурност “ Езекия Езекиев, началникът на хидротехнически регион към „ Напоителни системи “ – Монтана инж. Георги Младенов, както експертите от сдружението инж. Виктор Белински и инж. Игор Репкин. „ Напоителни системи “ ЕАД е оператор на оборудването, а негов притежател – Министерството на земеделието и храните.
Инж. Младенов срещна регионалния шеф с аргументите за ограничаващата кота. Тя е 193 воден стоеж, а сега той е 181.9, което значи размер от към 200 млн. кубика. В последните дни заради липса на превалявания, се означават единствено падове. Ограничителната кота е наложена с решение на Министерски съвет преди към 25 години, за промяна на коритото на едноименната река в територията на Монтана. Тя е в минус на оборудването, защото пречи за естественото навлажняване на глиненото ядро, което обезпечава устойчивостта на стената. Ограничението може да бъде анулирано, само че едвам след осъществяване на нужните ремонтни действия.
На въпрос на Вецина за поддържането на земно-насипната стена й бе обяснено, че е нужна техника за премахване на растителността. Сега това се прави ръчно с изключение на в редките случаи, в които се наема машина. Земнонасипната стена се поддържа чиста откъм растителност, с цел да се следи положението на откоса. Там регионалният шеф се срещна с функционалността на пиезометрите, посредством които по тъй наречените депресионна крива се дефинира водонасищането на язовирната стена. Кривата е вкопана надълбоко в земята, с цел да не разрешава пробив на вода. Пиезометричната система е една от контролните системи на водното оборудване и е в редовност, увериха специалистите. Водовземната кула също работи без проблем, само че за достъп до нея и главния изпускател, е нужна надеждна лодка.
Един от подлежащите за ремонт сектори е на водния откос заради нарушена заскалявка, която служи като щит от ледово и вълново влияние. Каква тъкмо част от откоса е обрушена и е за ремонт може да стане ясно единствено след събаряне на равнището, посочи инж. Младенов.
Ремонт е нужен и на едно от оборудванията в тунела под стената – пакер. По данни на специалистите той е инжектиран през 1994-5 година, заради повреда на построения по план.
В тунела се намират всички уреди и помпи, които работят непрестанно и подлежат на непрестанен надзор.
„ За уреди с подобен голям мащаб, филтрационната вода е естествена. Според изчисленията на проеканта, при оптимално водно равнище тя е в рамките на 12-15 литра в секунда. При такова равнище като настоящето, тя е в минимално количество “, изясни инж. Белински. По думите му, инжекционната завеса е изпълнена според направения план. В тунела също има пиезометри, с които се мери налягането на филтрационната вода върху дъното на стената. Тяхната редовност е обезпечена посредством непрестанен надзор.
Ремонт се постанова и на коритото на отводящия канал към главния изпускател, в който има разрушени сектори.
Необходимите средства за всички действия съгласно плановете, изготвяни през годините обратно, са 7-12 млн. лева
Областният шеф продължава тематиката за язовира и проблематичните сектори в края на месеца – 28 февруари, с огромна група специалисти и представители на всички институции, които имат отношение към язовира.
По мотив терзанията на локалното население по отношение на положението на язовир и мненията, че би трябвало да бъде източен, инженерите са безапелационни, че той не е опасност, а отбрана. Според тях през 2014-та година язовирът е предпазил освен града, а и огромна част от Северозапада, от пагубно наводняване. Факт е обаче, че ремонт е нужен и би трябвало да бъде осъществен допустимо най-скоро. Язовир Огоста е пуснат в употреба в края на 1986 г.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР