Областният управител на Добрич Здравко Здравков пое ангажимент да представи

...
Областният управител на Добрич Здравко Здравков пое ангажимент да представи
Коментари Харесай

Миноритарните акционери в „МБАЛ – Добрич“ подкрепиха ръководството на болницата

Областният шеф на Добрич Здравко Здравков пое ангажимент да показа настояванията на протестиращите медицински сестри пред Министерство на здравеопазването, откакто те бъдат импортирани по надлежния ред в Областна администрация Добрич. Той изрази поддръжката на кметове, взели участие през днешния ден в работно съвещание, във връзка с настояванията и посъветва протестиращите да срещнат и народните представители от района, тъй като точно в Народното събрание се вършат промени в законодателството и се приема бюджетът на страната. Областният шеф съобщи, че в най-скоро време ще бъде извършена среща, в която ще бъдат поканени за присъединяване представители и на другите синдикални организации в МБАЛ Добрич, с цел да бъде чуто и тяхното мнение по проблема, тъй като болничното заведение е на всички жители на региона.

По самодейност на кмета на Община град Добрич Йордан Йорданов през днешния ден се организира работно съвещание на миноритарните акционери в „ МБАЛ – Добрич “ АД, в което взе участие и регионалният шеф на област Добрич Здравко Здравков. Пред всички изпълнителният шеф на лечебното заведение доктор Георги Желязков показа къс доклад за приходите и разноските за тригодишен интервал – от 2019 година до 2021 година, както и за интервала януари 2022 година – септември 2022 година В обобщение изпълнителният шеф срещна миноритарните притежатели с проблема, породил напрежение, водените договаряния и постигането на договореност. Той акцентира, че 95 на 100 от прихода на болничното заведение се образува от клинични пътеки, чиято цена е увеличена единствено с 25 %. Въпреки това, при направени планове е контрактувано и подписано в отрасловия групов трудов контракт нарастване на заплатите – 37 % по-висока заплата за медицинските сестри и 40 % - по-висока заплата за лекарите. „ Това е максимума, който можем да си позволим и болничното заведение да бъде постоянна. В противоположен случай – по-високи заплати, се крие сериозен риск до една година болничното заведение да банкрутира “ – безапелационен е изпълнителният шеф.

След като се срещнаха с доклада, кметовете изрично показаха мнения, че управлението на болничното заведение е постигнало оптимални резултати по повод контрактуваните хонорари в полза на заетите медицински експерти и показаха вяра, че това ще спомогне за привличане на млади лекари, медицински сестри и различен личен състав в МБАЛ Добрич.

Участниците в работното съвещание се срещнаха с представителите на стачкуващите медицински експерти и техният юрист госпожа Детелина Симеонова. След спор по тематиката, в който протестиращите и представляващият ги правист изложиха настояванията си - 1500 лева съществена заплата за медицинските сестри, се стигна до решение от двете страни диалозите да продължат до намиране на консенсусно съглашение.
Източник: dnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР