Областният управител на Бургас Пламен Янев спря решение на Общинския

...
Областният управител на Бургас Пламен Янев спря решение на Общинския
Коментари Харесай

Областният блокира решение на Общинския съвет за поскъпване на синята зона в Бургас

Областният шеф на Бургас Пламен Янев спря решение на Общинския съвет (ОбС) в регионалния град за повишение на цените за синята зона, оповестиха от Областната администрация. Според Янев няма стимулирано предложение за увеличението на услугата, липсва финансово-икономическа аргументация и не са показани планове на активността, приходите и разноските. Не били калкулирани нито предстоящите приходи, нито нужните средства за даване на услугата през 2024 година.

От Областната администрация акцентират, че решението на Общински съвет е взето на последното съвещание на общинските съветници с приемането на Наредба за изменение и допълнение на Наредбата за определянето и администрирането на локалните такси и цени на услуги на територията на община Бургас. Предложението за смяна на таксите е импортирано от кмета на Бургас Димитър Николов и е признато с поименно гласоподаване с 35 гласа " за ", 11 " срещу " и 4 " въздържал се ". С него се покачват цените за почасово или абонаментно прилагане на закрити и открити паркинги - общинска благосъстоятелност, за краткотрайно паркиране в " синя зона ", за отдаване на колела чартърен и автогара " Юг ".

Областна администрация смята, че решението на Общинския съвет е незаконосъобразно. От институцията изясняват, че съгласно нормативните условия " размерът на съответните такси и цени на услуги и права се дефинира след показано стимулирано предложение от съответната дирекция или вторичен разпоредник с бюджет, които правят активността или дават съответната услуга ".

Областният шеф изисква от общината и Общински съвет да показват оферти от съответните отраслови дирекции и общински предприятия, с които да се обосновава потребността от повишение на цените на предоставяните от тях услуги, планувани с измененията в наредбата. Според него в предлагането на общинско дружество " Транспорт " липсва финансово-икономическа аргументация, определяща съответния размер на препоръчаното нарастване. Текстът, аргументиращ желаното нарастване, бил общ, като се позовавал на инфлация, увеличена поддръжка на зоната, възможни бъдещи вложения в уеб артикул, подобряващ паркирането, само че без конкретика и аргументация какво пречи и дейностите да се правят при актуалната цена.

" Въпреки че има нереално посочени претекстове за повишение качеството на услугата, в своята си същина настояването за увеличение на таксата е финансово. В него се показва, че са нужни финансови средства за реализиране на посочените цели, колкото и неразбираемо да са заложени те. Защо е нужно повишение на цените, в случай че липсва ясна система къде и защо ще се разпределят постъпващите пари и в какво ще бъде вложено това нарастване? След като в основата си казусът е финансов, би трябвало първо да се убедим, че със събирания все още запас няма по какъв начин да се финансират посочените възможни дейности ", разяснява Пламен Янев.

Той декларира също, че с измененията в наредбата се увеличенават и други цени, само че при тях покачването било е ясно аргументирано и подкрепено с всички нужни документи. За " синята зона " обаче цената се изменила даже по време на разискванията - в началото в плана за решение било записано 2 лева на час, което по ду,мите на Янев затвърждава подозренията в неналичието на явен разбор и точни планове.

" Областна администрация Бургас, като представител на страната, търси салдото в отбрана на публичния интерес и икономическия интерес, както и развиването на района. Много постоянно точно в името на развиването на района не се глобяват пропуски на общинските администрации, предвид на убеждението, че те по-скоро са неволни и тяхното оборване би довело до повече вреди в сравнение с изгоди. Но при решения, засягащи огромен кръг от жители и с неразбираем краен резултат за обществото, би трябвало администрациите да бъдат безусловно обосновани в своите претекстове и с ангажимент за действителни резултати ", акцентира регионалния шеф.

На брифинг задочно му отговори кметът нас Бургас Димитър Николов, представен от Българска телеграфна агенция. Той уточни, че изобщо не съм сюрпризиран от решението на Пламен Янев да спре нарастване на таксата за синята зона в града.

" Очаквам да спре и бюджета. Очаквам да каже и по какъв начин ще ни помогне с някой план по отношение на вложения за развиването на Бургас. Съсредоточени сме по огромните планове на Бургас, а с деструктивните пречения и ограничавания, нищо потребно за града няма да се случи ", акцентира Николов.

Градоначалникът сподели още, че се работи по планове за създаване на двуетажни паркинги, реорганизация на огромни трасета, построяването на детската болница, нови учебни заведения и доста други

" Когато подготвим бюджета за 2024 година, тогава в елементи ще влезем в тематиката ", съобщи Димитър Николов.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР