Областният управител Гергана Микова и арх. Дора Иванова дадоха днес

...
Областният управител Гергана Микова и арх. Дора Иванова дадоха днес
Коментари Харесай

Паметникът Бузлуджа има шанс да получи финансиране за реставрация



Областният шеф Гергана Микова и арх. Дора Иванова дадоха през днешния ден конференция за паметника Бузлуджа. На нея стана ясно, че монументът е измежду 12-те полуфиналисти, излъчени от европейската неправителствена организация “Европа Ностра “ като обекти, за чието избавяне ще се окаже подпомагане.

„ Свидетели сме на забавна обстановка. България е ръководител на Съвета на Европейски Съюз. 2018 година е година на европейското културно завещание. Номинацията на Бузлуджа от „ Европа Ностра “ е късмет паметникът да бъде непокътнат “, сподели арх. Иванова. Фондацията  на младата архитектка „ Проект Бузлуджа “ е част от мрежата на „ Европа Ностра “, в която членуват над 250 неправителствени сдружения, оповестяват от пресцентъра на регионалната администрация.

Организацията, която се занимава с запазване на културното и историческо завещание, ще подкрепи реставрирането на 7 паметника. Ако Бузлуджа е измежду тях, ще има обезпечена помощ от комисия от европейски специалисти и експерти, които ще създадат проучване на паметника и ще изразят способеното си мнение за опциите за неговата реституция. „ Европа ностра “ няма да обезпечи директно финансиране на възможните възстановителни действия, само че попадането на паметника Бузлуджа измежду 7-те финалисти, ще сътвори благоприятни условия да се търсят разнообразни разновидности за избавяне на опустошения паметник. „ Ще се възползваме от всяка опция, която ни бъде предоставена. Една от тях е публично-частното партньорство. Интерес към този обект има от страна на разнообразни вложители и аз съм оптимист за бъдещето. На първо място би трябвало да се извърши консервацията на паметника и по-късно да се мисли за това с какво наличие ще бъде изпълнен той. Ние водим битка за оцеляването му и за това Бузлуджа да спре да разделя хората на България “, сподели госпожа Микова. „ Сега има късмет повече от всеки път паметникът да бъде непокътнат. Той има голям туристически капацитет. Хора от цяла Европа не престават да го посещават. Въпреки че достъпът в полуразрушената постройка е неразрешен, доста туристи непрекъснато влизат вътре и то против възнаграждение “, сподели тя.

Областният шеф заяви още, че в най-скоро време на Бузлуджа ще бъде обезпечена 24-часова защита. „ Това е първата ни извоювана борба и първа стъпка към прекъсване на разрухата “, сподели госпожа Микова.

На 15 март „ Европа Ностра “ ще разгласи 7-те европейски паметника, за чието запазване ще бъде оказано подпомагане.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР