Областният оперативен щаб, който се ръководи от областния управител Ангел

...
Областният оперативен щаб, който се ръководи от областния управител Ангел
Коментари Харесай

Областният оперативен щаб разкри как ще се справи с Делта въ...

Областният действен щаб, който се управлява от регионалния шеф Ангел Стоев, се събра, с цел да разиска оправянето с предстоящата следваща вълна на коронавирус. Срещата беше свикана във връзка заповедта на здравния министър Стойчо Кацаров.

Основен акцент от срещата е била готовността на лечебните заведения да посрещнат пациенти при покачване на заболеваемостта на над 100 заболели на 100 хиляди души население, оповестиха от щаба. Това е прагът, който бележи влизане в оранжева зона.

Според данни, показани от Стоев сега от 290 кревати за Ковид-19, заетите са 50, а по-малко от 20 заболели са на интензивно лекуване и под 10 са интубираните.

От РЗИ – Пловдив показаха вяра, че обстановката ще остане спокойна и през август. Директорката доктор Ваня Танчева-Манчева увери „ Марица “, че е основана рутина за справяне с провокациите, защото година и половина към този момент се работи в същата посока. Тя изясни, че институциите ще продължат да разчитат на поддръжка от Медицинския съвет, ръководен от шефа на дирекция „ Здравеопазване “ към Община Пловдив, доктор Калин Калинов. В експертното звено вземат участие и представители на лечебните заведения.

Организацията планува персоналните лекари да продължат да оказват поддръжка в оправянето с вируса като обслужват нехоспитализираните заболели.

Д-р Калинов, изрази мнение пред „ Марица “, че своевременното привикване на щаба е извънредно потребно, защото „ предварителната защита е в основата на битката “. Той е подготвил отчет за готовността на 14-те общински лечебни заведения да посрещнат четвъртата вълна.

По време на съвещанието Областният шеф е съобщил, че доктор Калинов ще бъде непрекъснат член на щаба, като е останал изумен, че името му не е попадало в първичния лист.

От щаба още един път обърнаха внимание на бавните темпове на имунизация у нас. Според специалистите Пловдивска област се движи добре с 22% преболедували и ваксинирани общо, само че са нужни повече дейности, с цел да се усили процентът. Предвижда се целево включване на мобилните имунизационни екипи, тъй че да се стигне до хората в дребни обитаеми места и компании.

По време на съвещанието лекарите са сложили въпроса за обезпечаването на лечебните заведения с медикаменти против Ковид-19, персонални защитни средства и дезинфектанти, които понижават. От Областна администрация осведомиха, че са поели самодейността да алармират на Министерски съвет да бъдат освободени от налог „ подаяние “ медикаментите и консумативите за Ковид-19, които се дават на лечебните заведения.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР