Областният кризисен щаб за борба с корнавируса проведе спешно заседание

...
Областният кризисен щаб за борба с корнавируса проведе спешно заседание
Коментари Харесай

Нови строги COVID мерки в Смолянско

Областният спешен щаб за битка с корнавируса организира незабавно съвещание поради възходящата заболяемост на територията на област Смолян.

" От 26 януари региона влиза в Трети стадий, съгласно новия план за справяне с COVID-19. Има ясно изразена наклонност за повишаване на позитивните случаи ", уточни шефът на РЗИ доктор Мими Кубатева.

Към вчерашна дата, записаната 14-дневна заболяемост е 1 631 на 100 хиляди души . Двойно повече са записаните случаи при деца и ученици-за предходната седмица, 88 са новорегистрираните.

70% от PCR-ите, които са направени през предходната седмица, са позитивни. Увеличава се натиска в лечебните заведения и в доболничната помощ. Към момента, от 165 кревати за неусложнени Коронавирус пациенти, свободни са 30%.

" От 11 интензивни кревати, свободни са четири. Леглата всекидневно се следят и при нужда, има опция да се усилят. Осигурени са медикаменти и О2, проблем си остава неналичието на личен състав ", уточни доктор Кубатева.

Щабът взе решение, считано от понеделник - 31 януари, да се ограничи д о 50% капацитета/работна повърхност, брой лица  в обектите със значение за публичното здраве и заведенията за хранене и забавление, в това число и тези в местата за настаняване, при съблюдаване на метода със зелен документ.

Забраняват се визитите на малолетни лица след 22:00 часа в питейните и нощни заведения. Въвежда се нов режим на образование за учениците от I до XII клас в учебните заведения на територията на региона за интервала 7-18 февруари.

Присъствено не престават да се образоват учениците от I до IV клас и правят самостоятелните лечебни сесии на деца със специфични просветителни потребности, при съблюдаване на противоепидемичните ограничения.

За интервала 7-11 февруари се преустановяват присъствените образователни занятия на учениците от VI, VIII, IX и XI клас. Обучението от разстояние в електронна среда за тези възпитаници се провежда със заповед на министъра на образованието и науката. За учениците от V, VII, X и XII, образователния развой остава присъствен, при съблюдаване на противоепидемичните ограничения.

За интервала 14-18-февруари се преустановяват  присъствените образователни занятия на учениците от V, VII, X и XII клас. Обучението от разстояние в електронна среда за тези възпитаници се провежда със заповед на министъра на образованието и науката. За учениците от VI, VIII, IX и XI клас, образователния развой остава присъствен, при съблюдаване на противоепидемичните ограничения.

Преустановява се провеждането в присъствена среда на всички групови извънкласни занимания и действия, действия по ползи, (с изключение на заниманията по ползи в границите на целодневната организация, които се организират без разбъркване на възпитаници от разнообразни паралелки), екскурзии, спортни празници и други, проведени от учебните заведения за всички възрастови групи, като се изключи регионалните кръгове на националните олимпиади и надпревари при съблюдаване на избрани противоепидемични условия.

Остава засилен контрола по съблюдаване на противоепидемичните ограничения, като се задейства работата на общините и останалите виновни държавни институции, изключително в откритите като най-рискови обекти: детски заведения и учебни заведения, лечебни и здравни заведения, обществени институции, търговски обекти, проведени колективи, транспортни средства; заведения за хранене и развлечения.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР