Облачно време с валежи от дъжд, значителни на много места,

...
Облачно време с валежи от дъжд, значителни на много места,
Коментари Харесай

Синоптици с кошмарна прогноза за четвъртък КАРТИ

Облачно време с превалявания от дъжд, обилни на доста места, основно в Южна България, ни чака през днешния ден. През деня в Северозападна България, а след обяд и в източните региони преваляванията краткотрайно ще спрат. В Източна България ще духа сдържан до мощен юг-югоизточен вятър, оповестяват от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ), представени от „ Фокус”.

Минималните температури ще бъдат от минус 1 градус в Северозападна България, където ще има и поледици, до 10 градуса в югоизточните региони. Максималните още веднъж ще се в необятни граници - от 4 градуса в северозападните до 13 – 14 градуса в източните региони.

Атмосферното налягане ще бъде по-ниско от междинното за месеца. През деня ще се задържи съвсем без смяна.

Над Черноморието ще бъде облачно с валежи от дъжд. Ще духа сдържан и мощен юг-югоизточен вятър. Максимални температури на въздуха се чака да доближат 13 -14 градуса. Температурата на морската вода – до 11 – 12 градуса. Вълнението на морето ще бъде 3-4 бала.

В планините ще бъде облачно с превалявания от дъжд, над 1 200 - 1 300 метра от сняг. В Рило-Родопската област и Централна Стара планина снеговалежите ще са обилни. Ще духа мощен юг-югозападен вятър, който след обяд ще отслабне и ще стартира да се ориентира от запад-северозапад. Максимална температура на височина 1 200 метра към 5 градуса, на 2 000 метра – към минус 1 градус.



Оранжев код за дъжд и вятър е разгласен в шест области в страната за през днешния ден. Такъййв е в действие за областите Смолян, Кърджали, Хасково, Ямбол, Сливен и Стара Загора. Предупреждение единствено за значителни превалявания е в действие за Смолян и Стара Загора. В тези области денем в планинските региони от региона ще има обилни превалявания от дъжд, над към 1 300 метра - от сняг. Очакваните сумарни количества ще са към 60 л/кв.м.

А в останалите четири области се чака да има мощен вятър и значителни превалявания. В тези области ще духа мощен южен вятър с пориви до 24 м/с.
Жълт код за изобилен дъжд е в действие за областите Благоевград, Пазарджик, Пловдив, Габрово, Велико Търново, Търговище, Шумен и Бургас. В тези области предстоящите превалявания ще са до 25 л/кв.м.

Жълт код за сняг е разгласен във Видин, Монтана, Враца, Плевен и Ловеч. В тези обалсти ще има условия за формиране на поледици.

Жълт код за неспокойствие е разгласен в областите Добрич и Варна.



През идващите дни до края на седмицата ще е относително топло за интервала, изключително в Източна България. Ще доминира облачно време.
Утре вятърът ще се задържи най-вече слаб, от запад, в източните региони по-късно денем - от запад-югозапад. До обяд преваляванията ще спрат, най-късно в североизточните региони, само че вечерта и през нощта против събота от юг още веднъж ще завали дъжд.

През почивните дни преваляванията ще са на доста места в страната, ще са най-вече от дъжд, по-голяма е вероятността да са обилни в Централна и в Източна България; в планините в западната половина от страната над 1 200 метра надморска височина ще вали сняг. Ще бъде и много динамично, вятърът постоянно ще е сдържан, в Източна България - от южната четвърт.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР