Облачните услуги са глобално нарастващ пазар както по размер, така

...
Облачните услуги са глобално нарастващ пазар както по размер, така
Коментари Харесай

Компанията, която постави София на картата на облачните услуги

Облачните услуги са световно възходящ пазар както по мярка, по този начин и по значение и проектите на организациите непрестанно да мигрират данните си в облака и да употребяват облачни приложения за своите бизнес интервенции, в това число най-големите софтуерни компании, показват тяхното преимущество на пазара.

По данни на Евростат за развиването на новите цифрови технологии, през 2016 година в международен мащаб пазарът на облачни услуги се прави оценка на над 100 милиарда $. Глобалната рецесия в опазването на здравето и спиранията в бизнес интервенциите в допълнение ускоряват търсенето на тези услуги и по прогнози на се чака международният пазар на обществени облачни услуги да доближи почти 482 милиарда щатски $ през 2022 година Понастоящем по калкулации на IDC целият пазар на облачни услуги в Китай възлиза на 717 млн. $, като в Съединени американски щати той е 37 милиарда $. В Европа пазарът на облачни услуги е на стойност 63 милиарда евро през 2021 година и се чака да доближи 560 милиарда евро до 2023 година

Сред най-големите компании, предлагащи обществени облачни платформи на клиентите, са Amazon Web Services (AWS), Microsoft Azure и Гугъл Cloud. От 2013 година до през днешния ден годишните доходи от основаните на AWS облачни калкулации и хостинг решения непрестанно се усилват, като през 2020 година безспорният водач на пазара на обществени облачни услуги генерира доходи от над 45 милиарда щатски $.

Началото

През 2016 година пазарът на облачни услуги у нас е най-нисък спрямо останалите страни членки на Европейски Съюз по развиване на новите цифрови технологии по данни на Евростат.

През същата тази година обстановката за нас уверено се трансформира с помощта на находчивостта и визионерството на трима българи. Това са Добромир Тодоров, Стефан Бумов и Александър Колев, които слагат началото на консултантската софтуерна компания HeleCloud - английска компания, с централа в Лондон и главен софтуерен екип, основан в София.

Идеята е на Доб Тодоров, един от първите чиновници на Amazon Web Services (AWS) в Европа, чиято дългогодишна кариера и изключителна експертиза във всички техни структури и в региона на облачните услуги са в основата за основаването на компанията. Той споделя концепцията със Стефан Бумов, български бизнесмен, който от години развива бизнес точно в IT бранша. Анализът им демонстрира, че моментът е повече от добре определен - има голям, бързо разрастващ се пазар в международен мащаб, следи се дефицит на този вид фрагменти във всички страни в света и е налице опция да бъде зает инженерен капацитет в България, който е на доста високо равнище и търси реализация посредством най-новите и съвременни IT технологии. Бизнес моделът е тъкмо това, което търсят, и по този начин към Доб и Стефан се причислява и Александър, с който те към този момент се познават. Пол Макартни също харесва концепцията и по този начин четиримата започват консултантската софтуерна компания HeleCloud преди 5 години.

Четиримата вземат участие в първичното финансиране на компанията с концепцията тя да стане най-големият самостоятелен сътрудник на AWS. Освен софтуерен сътрудник, който внедрява AWS услуги и артикули, HeleCloud получава лиценз да препродава тяхната инфраструктура и по този начин да предлага цялостна услуга, с упоритостта да се трансформира във водещ сътрудник на AWS в ЕМЕА.

Философията зад бизнеса

От самото начало съоснователите имат ясна визия и тактика за компанията, мислят огромно и без значение от размера на компанията, желаят да градят зрял за възрастта и размера си бизнес. HeleCloud започва с упоритостта да направи стъпка нагоре в основаването на стойност за клиентите посредством експертна и даже креативна работа в границите на консултантските услуги. Залагат на две неща - експертите и решенията с AWS, които компанията развива сполучливо. Започват с дребен екип, като още от началото всичките им чиновници взимат нужните AWS документи, с цел да имат всички пълномощия и да покриват стандартите на Amazon. Първите им клиенти са компании от финансовата и стартъп промишлености. Още тогава, в първите си стъпки, HeleCloud си слага ясната визия да се концентрира върху клиентите, техните потребности и резултати, а технологията е инструментът, посредством който да прибавя бизнес стойност за тях.

За късите пет години от основаването си до момента HeleCloud уголемява екипа, печели клиенти и вкарва неповторима методогия, наречена Cloud Roadmap, за промяна като цялостна услуга за бизнеси от всевъзможен мащаб. Това на процедура значи, че компанията предлага стратегическо консултиране на всеки бизнес, който желае да " мигрира " активността си в облака - от изследване на спецификите на интервенциите, през фактическото въвеждане на облачни технологии в работния развой до тяхното пълноценно потребление. Това е печеливша тактика, тъй като HeleCloud оказва помощ на всеки бизнес да пораства, което от своя страна разумно води и до незабравим растеж за самата компания.

Изграждането на редица стратегически партньорства бележи значимите стъпки за развиването на компанията. Едно от тях е с Hashicorp, основана в Сан Франциско софтуерна компания, която дава принадлежности с отворен код и търговски артикули посредством които експертите свързват облачната инфраструктура. Наред с построяването от HeleCloud на техния център за обслужване на клиентите им в ЕМЕА (страните в Европа, Близкия изток и Африка), печелят и доверието на капиталовия фонд BGF.

Създаден през 2011 година като Фонд за напредък на бизнеса, BGF обезпечава капитал за напредък на дребния и междинния бизнес във Англия и Ирландия. Чрез тази финансова платформа HeleCloud съумява да обезпечи проектите си за бързо разгръщане. Тя включва придобиване на редица бизнеси и разширение на обсега с нови пазари. Първата огромна договорка в тази посока е придобиването на холандската OlinData и отварянето на офис в Хага, с което компанията отбелязва по-силно мощно наличие в Бенелукс и цяла Европа.

Паралелно компанията следва тактиката си и за разширение сферите на пълномощия на своя главно български екип. Придобива DataStork, компания за облачно софтуерно инженерство и AI/ML услуги, основана в София.

Тези поредни ходове водят и до първите самопризнания за HeleCloud. През 2019 година Хагската бизнес организация я отличава като " Компания на месеца ", с което затвърждава вярната посока, към която екипът се е запътил. Оттогава насам екипът нараства три пъти, а клиентите - пет пъти, трансформирайки HeleCloud в един от най-бързо разрастващите се стартъпи във Англия. В резултат на всички тези старания и реализирани цели годишно HeleCloud отбелязва над 50% растеж в приходите.

По пътя към триумфа HeleCloud не пропуща и да влага в българския софтуерен разум посредством взаимни стратегии със Софийския университет, с помощта на които България е една от 41 страни в света, където студентите и преподавателите имат безвъзмезден достъп до платформата на AWS и създадените просветителни материали. През лятото компанията афишира и първата по рода си стажантска стратегия, наречена Helevator - неповторима опция за млади студенти в региона на програмирането да започват кариерата си като се образоват на най-модерните облачни технологии от потвърдени специалисти.

Следващата стъпка за HeleCloud

Водещата позиция на HeleCloud като съветник в региона на облачните услуги и най-големият самостоятелен сътрудник на Amazon Web Services в района на EMEA се утвърждава и с неотдавна оповестеното й присъединение към швейцарската софтуерна компания SoftwareONE. Представена в 90 страни по света, с над 150 интернационалните клиенти и с годишен доход от 7,9 милиарда швейцарски франка, това несъмнено е договорка, която трансформира пазара на облачните услуги с привличането на по-големи планове и спомагателни благоприятни условия за мащабиране на бизнеса.

Според един от съдружниците Стефан Бумов, за HeleCloud тази договорка слага началото на идната ера, която включва още вложения в български екип, основаването на център за експертиза и иновация въз основата на технологиите на AWS, разширение на пазарния обсег и най-много опция за мащабиране на неповторимия метод и ноухау, които са справочник на компанията от 2016 година до през днешния ден.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР