Обилните водни запаси на Земята са се появили от материали,

...
Обилните водни запаси на Земята са се появили от материали,
Коментари Харесай

Геоложка с уникално твърдение за Земята, ето какъв "подарък" ни е направила

Обилните водни ресурси на Земята са се появили от материали, участвали на планетата от самото й основаване, а не като " подарък " от паднали на нея астероиди и комети, написа obekti.bg.
До подобен извод стигналa геоложката Линда Елкинс-Тантън от MIT. Научната й публикация е оповестена в сп. Astrophysics and Space Science, в резюме я разказва порталът ScienceNOW.

Досега въпросът за земните океани нямаше еднопосочен отговор, само че мнозина бяха последователи на кометната догадка. На доктрина водата може да е произлязла и от скали, в доста от които тя се съдържа в обвързван тип. Но количествата " скална вода " (сега) са прекомерно дребни.

Елкинс-Тантън събрала данните за химическия и физически състав на откритите на Земята астероиди - приемайки, че те наподобяват по състава си на младата Земя. С помощта на компютърен модел тя стигнала до извода, че точно водата от разтопените скали на горещата планета се е изпарявала, образувайки атмосфера от пара. При охлаждането си, тази обвивка се кондензирала и се изсипала на планетата, образувайки океани.

Тези процеси продължавали стотици милиони години. Но преди към 4,4 милиарда година Земята към този момент е била покрита с вода. Изследователката пресметнала, че " скалната влага " от древността би трябвало да стигне за световен океан с дълбочина от няколкостотин метра.

Новата работа може да се окаже значим детайл за обяснение на зараждането на живота единствено 600 млн. година след образуването на Земята. Наличието на океани по това време значително облекчава задачката.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР