Обикновено родителите започват да си задават въпроса как да научат

...
Обикновено родителите започват да си задават въпроса как да научат
Коментари Харесай

Вкусът на победата: Как да научим детето да постига резултати

Обикновено родителите стартират да си задават въпроса по какъв начин да научат детето да е по-целенасочено и амбициозно, когато тръгне на учебно заведение или стартира да спортува. Но в действителност е належащо да му внушат мотивация за триумф, храброст за реализиране на задачите доста по-рано – още когато прави първите си стъпки, обяснява.психологът Ана Баришникова и дава някои скъпи препоръки.

Правило №1: Позволете му да прави неточности

Често тревожните родители не разрешават на детето да направи нещо единствено, пробват се да го предпазят да не падне, да не стъпи на погрешно. Но точно в тези моменти се кове желанието му за победа или беззащитност:

„ Направих го! Справих се! Успях! "   - когато за първи път усети силата си.

-  „ Щом не се оправих, значи мога да направя нищо самичък “  - възприятие на беззащитност.

Защо да се мъча, когато другите ще го създадат вместо мен “  - приемане на безполезността на всяка активност.

С други думи е значимо родителите да дадат на детето опция да прояви самостоятелност: да направи нещо, да допусне неточности, да поправи грешките и да опита още веднъж.

Въпреки че може да е мъчно да решите да оставите 2-3-годишното да сипе брашното в купа - какъв брой почистване ви чака по-късно! Но по този начин то развива и мотивация, и креативна интензивност, и храброст, и воля.



Задачата на родителите е да бъдат там, да предизвикват, да оказват помощ, в случай че в действителност е належащо, и да имат вяра в детето си.

Правило №2: Да го научат на дисциплинираност

Горе-долу към третата година започваме да формираме и самодисциплината. И тук майките и татковците би трябвало да стартират от себе си. Родителите дефинират разпоредбите и ги съблюдават. Винаги.

Правилата би трябвало да са рационални, къси, разбираеми за детето. И е доста значимо родителите сами да ги следват. Кое дете ще откаже сладкиши преди вечеря, в случай че родителите му също непрекъснато ги хапват?

Постепенно разпоредбите се усложняват и на тяхна основа стартират да се образуват привички. Например утринни извършения, разходка преди лягане, хранене без джаджи на масата и доста други.

В тези моменти се тренира и силата на волята.

Правило №3: Да си слага цел

Детето пораства и има потребност да си слага цели, изключително когато тръгне на учебно заведение. Целите израстват от фантазии и стремежи.  Какво искаш да правиш? Какво би желал да получиш? Какво ли желал да научиш?

Ако очите на детето светнат, когато дава отговор на тези въпроси, това е задачата. И по-късно дружно проучете методите по какъв начин това може да се реализира. Когато работите върху задачите, е значимо да подкрепяте детето, да се фокусирате върху дребни стъпки и резултати.

Снимка: Getty Images

Правило №4: Хвалете го и се гордейте

Често виждаме единствено неточности, само че детето би трябвало да бъде похвалено, даже и за малко достижение. Прегръщайте го по-често, гордейте се с него. Това, наред с други неща, ще помогне за образуването на задоволително високо самочувствие, самочувствие и възприятие за  „ Аз мога! “.

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР