Обикновено изчисляваме данните на 14-дневна база. Там все още не

...
Обикновено изчисляваме данните на 14-дневна база. Там все още не
Коментари Харесай

Доц. Кунчев обяви кои мерки първи ще отпаднат от 21 декември и при какво условие

Обикновено изчисляваме данните на 14-дневна база. Там към момента не сме на 1-во място по смъртност. Но България навлезе в най-тежката фаза на пандемията. Това съобщи доцент Ангел Кунчев в ефира на Нова телевизия.

„ И сега с нашата заболеваемост не доближаваме Белгия, Чехия, Люксембург. Нашата цел е да прекратим това повишаване, както на заболеваемостта, по този начин и на смъртността “, изясни специалистът.

По думите му задоволително опит се е натрупал в света. Държавите, които са се справили най-добре с ограниченията и спазването им са азиатските страни - Виетнам, Нова Зеландия, Япония, Китай. Там никакви полемики на наложените ограничения няма.

„ Така или другояче казахме, че от 21 ще има някакви ограничения за намаляване. Най-амбициозният проект е да ги понижим с 25-30%. Ако влезнем в плато. Но това не е нещо, което ще реализира единствено Министерството на здравеопазването или някоя община, а нещо, което би трябвало да реализираме всички “, уточни доцент Кунчев.

„ В взаимозависимост какви резултати реализираме - или стационирание, или даже понижение на смъртните случаи, ние считаме да възстановим детските градини и ясли, и да пуснем дребните деца до 4-ти клас, тъй като за тях е най-трудно. Вероятно в последния миг, когато имаме данни за резултатите ще може да кажем кои ограничаващи ограничения ще отпаднат “, сподели още той.

„ Ако някой експерт ви каже какво тъкмо ще се случи, бъдете сигурни, че ви лъже. Никоя страна не е подготвена, тъй като приказваме за пандемия, за изключителни събития. Бях сюрпризиран, че в Швейцария са изчерпали опцията да одобряват в интензивни отделения, с нейните пари.

Здравната ни система сега лекува 6600 души. Ако тръгнем да търсим, ще има случаи на мудна реакция, на неточности. Изписват се сред 1000-2000 всеки ден. Системата, която имаме ще се оправи с невероятните старания на всички. Но никой няма да бъде оставен на произвола “, даде обещание доцент Кунчев.

„ Германия към момента не стига до единно решение, тъй като това, което предлага Меркел, не се приема от провинциите. Навременни са ограниченията, само че има два казуса. Единият е дефицитът на фрагменти, другият е съмнение в системата, което води до неспазване на ограниченията.

Доц. Кунчев разгласи и какъв брой заразява един човек сега – има известно стациониране, малко над 1, доста близо до 1. Ако след задействане на ограниченията, ние ще отчитаме едно гладко понижаване ", уточни той.

В Европа има настроения за равнене на тези проби. На противоположната страна е Центърът за инфекциозни заболявания в Атланта. Ако аз съм 100% сигурен в тези антигенни проби, ще съм за. Но доста зависи какви проби употребяваме ", разяснява той.

Доц. Кунчев съобщи, че задачата е който има потребност от здравна помощ, би трябвало да я получи, а не да чака с часове.

Той разяснява и случаите с пациенти, които са умряли, откакто са чакали часове за банкет в болница.

"Разследването уточни, че има неточности. Бяха посочени съответни виновници и те бяха осъдени. В тази пандемия, няма по какъв начин да сме сигурни, че няма да има такива неточности. Не би трябвало да демотивираме сътрудниците ", съобщи той.

Доц. Кунчев уточни и обстановката с имунизациите. "Аз доста се удивлявам, когато някой споделя коя ваксина е най-хубава. В момента, нито една ваксина няма позволение. Най-кошмарното е основаването на логистика за една такава ваксина. Но ние нямаме избор. Участваме с всички страни в Европа. Купуват се такива хладилници. Както и във всички 28 РЗИ-та.

В момента създаваме българския имунизационен проект. Доставките в никой случай няма да дойдат по едно и също време. Ще стартираме със здравните служащи, с хората в обществените домове, хората в логистични. Ако има тайни теории, те безусловно ще блокират имунизирането. Докато други страни са ваксинирали обществата си, ние ще се опитваме да убеждаваме хората. Ние може единствено да кажем истината и обстоятелствата. Който желае да има вяра. На мощ здраве няма ", приключи той.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР