Обичате ли неочакваните гости? Не става дума за приятелки, които

...
Обичате ли неочакваните гости? Не става дума за приятелки, които
Коментари Харесай

Неканените гости – как да ги избегнем

Обичате ли непредвидените посетители? Не става дума за приятелки, които се отбиват за по чашка кафе, а за гостите с основно „ Г ” - тези, които оставят след себе си купища неизмити чинии, безпорядък, пустеещ ледник, опънати нерви, изпаднал в нервност котарак и убеждението „ Никога повече! ” Още по-лошо е, когато „ височайшото посещаване ” е заело от край до край едничкото ви свободно време – уикенда, отпуската или празничните дни.

Език мой, зложелател мой
За опустошителното посещение нормално упрекваме капризите на ориста или непознатата липса на такт. Но най-честата причина е личният ни необуздан език. Замисляли сте се какъв брой постоянно изричате от учтивост: „ Елате ни в миналото на посетители ”. Докато за вас тези думи са единствено оборот на речта, за другата страна те са сигнал за стягане на куфарите.

„ През лятото работих в Созопол ” – споделя 24 – годишната Нина. Там се срещнах с Николай, който беше на отмора с другари и прекарахме няколко доста сантиментални дни. Когато се разделяхме му споделих, че доста желая да се забележим още веднъж и в случай че в миналото има път през моя град, ще се веселя да ми се обади. Три месеца по-късно рано сутринта ме разсъни телефонен звън. Беше Николай: „ Добро утро, по какъв начин си? Дошъл съм ти на посетители. ” На секундата се разсъних. Наистина няколко месеца по-рано си бях фантазията за сходна история, само че сега осъзнах, че едвам познавам този човек. На всичкото от горната страна пребивавам с родителите си и незнам като какъв да им го показва. Срещнах се с него в едно кафене и се пробвах да му обясня, че не може да остане вкъщи. Той се разсърди и си отпътува. Признавам си, от това изпитах облекчение. ”

Здравейте, аз съм вашта вуйна

В днешно време, когато персоналното пространство е разбиране съвсем сакрално, към момента се намират родственици, които най-непринудено се настаняват у вас за неопределен срок. Когато третият братовчед на брачна половинка ти дойде с двете си дъщери, признати в университета и ти заяви, че ще поостанат, до момента в който си намерят квартира, някак е неудобно да им откажеш. Искреността в този случай надали ще бъде от изгода - патриархално настроените родственици надали схващат що е то персонално пространство и грубо ще се обидят. По-малкото зло е още първоначално да изтъкнете някоя благовидна неистина. Много по-добре в сравнение с седмици наред да скърцате със зъби и когато ви прекипи да спретнете величествен фамилен скандал.

Например съобщете на нежеланите посетители, че:
Сте почнали ремонт.
Вече имате други посетители.
Ако изпитвате топли усеща към претендент гостите, които мощно подозирате, че ще се изпарят след дългото им престояване във вашия дом, намерете им на ниска цена хостел и даже им помогнете с част от парите.

От другата страна
Работата на 31-годишната Лина изисква постоянно пътешестване в страната. „ Прекрасно е, когато имам опция да отседна у познати ” – споделя тя. „ Нямам непотребни пари за хотели и се веселя, когато съумея да спестя. Затова от своя страна в никакъв случай не отхвърлям на близки, които желаят да ми погостуват – зная, че утре-вдругиден аз може да се нуждая от такава услуга. ”

Да намерим салдото
Дискомфортът, обвързван с приемането на посетители се изяснява с нарушаването на границите на персоналното ни пространство. Това е естествено възприятие, от което не трябва да се срамувате. Ако въпреки всичко гостуването е неизбежно, вземете ограничения да минимализирате неудоствата. Не позволявайте да гостите да наложат своя режим. Напротив, те би трябвало да се съобразят напълно с навиците и порядките в дома, където гостуват.

Местим се вечно
Ако гостите се заседят повече от седмици-две и не демонстрират никакви признаци на скорошно тръгване, евентуално към този момент са ви обхванали под паника мисли, че са решили да се пренесат у вас вечно. По всичко проличава, че неудобството е единствено за вас, а новите жители в дома ви се усещат и държат напълно по роднински – по през целия ден се излежават по леглата, употребяват козметиката ви, дърпат котарака за опашката. Време е да вземете всички ограничения, с цел да отбраните своите граници:

♠ Спрете да готвите и да забавлявате гостите. Върнете се към нормалните си привички – четете книга, говорете дълго по телефона, браузвайте в интернет, излизайте с другари и се прибирайте късно.

♠ Гости, които престояват в дома ви повече от седмица, автоматизирано престават да се смятат за посетители. Те са към този момент живущи, по тази причина самоуверено им прехвърлете част от домакинските отговорности. Уговорете се кой би трябвало да дава отговор за покупката на артикули, чистенето и миенето на чинии.

♠ Попитайте гостите си, коя е точната им дата на тръгване. Предложете им да ги закарате до гарата, с цел да си купят билети.

♠ Клин чеп избива: съобщете им, че очаквате други посетители.
Източник: hera.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР