Обичате ли да похапвате банани? А какво ще кажете за

...
Обичате ли да похапвате банани? А какво ще кажете за
Коментари Харесай

Бананите и авокадото ни пазят от инфаркт

Обичате ли да похапвате банани? А какво ще кажете за парче авокадо върху препечена филийка? Е, можете да продължавате да им се наслаждавате, тъй като с тяхна помощ поддържате сърцето си крепко.

Според данните от ново проучване, ежедневният банкет на тези плодове може да предотврати риска от сърдечен удар и инсулт, написа USA Today.

Бананите и авокадото имат способността да подсилят артериите ви и по този метод да ви предпазят от сърдечни болести, настояват създателите на проучването от университета в Алабама, Бирмингам, оповестено в ноемврийския брой на JCI Insight (Journal of Clinical Investigation).

Те открили, че богатите на калий храни, могат да спрат възможната поява на тези съдбовни болести, тъй като калият укрепва и заздравява кръвоносните съдове.

Калият се съдържа в храни като картофите, бананите, авокадото и спанака.

За да откри дали тези плодове и зеленчуци обезпечават отбрана против сърдечносъдови заболявания, екипът провел редица проби върху лабораторни мишки.

На гризачите били давали разнообразни количества калий, като в същото време бил изработен и разбор на отлагането на мазнини в артериите им.
Изследователите разкрили, че при мишките, на които са давани най-малки количества калий, се следят повече мастни отлагания в артериите — положение, известно като съдова калцификация. При мишките, които получавали най-големи количества калий обаче, била регистрирана по-слаба съдова калцификация.

"Резултатите ни разкриват изгодата от приемането на калий за предварителна защита на съдовата калцификация и за предотвратяване от неподходящия резултат, който дефицитът на този детайл оказва върху организма ни. Ако нашите наблюдения и констатации бъдат доказани, проучването ни ще бъде използвано и върху хора.

Лекарите ще могат да предписват, с превантивна цел, калий на пациенти с нараснал риск от развиването на сърдечносъдови болести ", изяснява един от създателите на проучването Пол Сандърс.

Сърдечните болести са главната причина за гибел измежду мъжете и дамите в Съединени американски щати, сочат данни на Центъра за надзор и предварителна защита на болесттите. Според данните, един на всеки четирима американци умира от инфаркт всяка година.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР