Обичаният режисьор Александър Морфов ще постави първия си спектакъл на

...
Обичаният режисьор Александър Морфов ще постави първия си спектакъл на
Коментари Харесай

Ал. Морфов се завръща на българска сцена след 7 години

Обичаният режисьор Александър Морфов ще сложи първия си театър на българска сцена от 7 години насам, оповестиха от Драматично-куклен спектакъл " Иван Радоев ". Той е избрал сцената в Плевен, с цел да сложи " Антигона ". Ще работи на първо място с артисти от плевенската натрупа. 

Спектакълът на именития режисьор ще е построен към версията на Жан Ануи, стъпила върху нещастието на Софокъл. Но " всеки, който познава театъра на Морфов знае, че театралният вид ще се основава в процеса на подготовките ", пишат от ДКТ " Иван Радоев ". " Има плашеща новост в този текст, който наблюдава както устойчивостта на Антигона, по този начин и трагичните последици от политическата горделивост. Морфов е режисьор с остра обществена сензитивност и новият театър е самобитно продължение на търсения в тази посока. "

Неговата " Антигона " ще дебютира на сцената през април. От театъра към този момент разпространиха и първите фотоси от репетиционния развой.

Последната пиеса, която Александър Морфов сложи в родината си, беше на " На ръба ", чиято премиера бе през април 2015 година - преди тъкмо седем години. Оттогава той слага най-вече в Русия, някогашните руски републики, Израел. 

" На ръба " бе в афиша на Народния спектакъл " Иван Вазов ", където Морфов бе и шеф в интервалите 2000-2001 година и януари-септември 2015 година На поста той бе завещан от Мариус Донкин, който извършва длъжността и до през днешния ден, макар че мандатът му изтече на 1 септември 2021 година Последните две години минаха в светлината на спора сред двамата, откакто Донкин смъкна от афиша на Народния представленията на Морфов (под предлог пандемията, неуредени авторски права за музиката и др.) - най-много " Хъшове ", игран с триумф от 2004 до 2020 г. 

През предходната година Александър Морфов популяризира писмо, в което се споделя, че " Хъшове " или различен негов театър няма да стъпи на сцената на Народния, до момента в който Донкин е шеф там.

В момента се организира конкурс за нов началник на първата ни сцена, като с изключение на актуалният шеф претенденти за поста са шефът на Плевенския спектакъл Васил Василев, артистът и учител Сава Драгунчев и режисьорът Бойко Богданов (допуснат след обжалване).
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР