Обичах чуждото дете като свое. Вярвам, че една споделена болка

...
Обичах чуждото дете като свое. Вярвам, че една споделена болка
Коментари Харесай

Обичах чуждото дете повече, отколкото собствено

Обичах непознатото дете като свое. Вярвам, че една споделена болежка облекчава, само че мисля, че и споделеното непознато благополучие би могло да разведри и зарадва някого. Особено когато индивидът е минал през какви ли не инциденти и разочарования, какъвто е моят случай. Разведох се на 32 години. След безкрайни опити и мъчителни процедури лекарите подвигнаха ръце и обявиха, че не мога да имам дете. Плачех и се молех на брачна половинка си да си осиновим момиченце.

Нали всички споделят, че е по-важно кой го е отгледал, а не кой го е родил. Пък и на остарели години да сме спокойни, че ще ни гледа. Той обаче беше безапелационен: не се знаело на какво ще попаднем, все едно да стъпим на гнила дъска. Порядъчните дами не си оставяли децата в домове, а и бащите нормално били нарушители, пияници или най-малкото развратници. „ Ще я гледаш с обич, ще бдиш над нея непрекъснато, а като порасне, ще хукне да търси майка си, която може и продажница да се окаже и да я вкара в занаята! “ – повтаряше ми непрестанно, а думите му се забиваха в сърцето ми като нож. Аз не отстъпвах и най-после той ме заплаши с бракоразвод.

Приех решението му с облекчение, към този момент не можех да го претърпявам, само че когато се разделихме публично, изпаднах в обезсърчение. Не смеех да взема бебе, опасявах се, че сама няма да мога да се оправя. Пък и нали щом проговореше, щеше да ме попита за татко си. Преживях ужасни две години. Затворих се в себе си – от работа у дома и назад, колежките и приятелките ми започнаха да се тревожат за здравето и душeвността ми. И тогава – макар заричането ми, че повече няма да погледна мъж – Игнат нахлу в живота ми съвсем на смешка. Отидох на море, с цел да избягам от скуката, жегата и препоръките на околните. С него и 5-годишната Ивона се срещнах на плажа – шезлонгите ни се оказаха един до различен, а след първите приказки се разбра, че сме отседнали в еднакъв хотел, в прилежащи стаи. Чиста случайност или интервенция на ориста, в никакъв случай няма да схвана! От пръв взор се влюбих в дребната, която беше истински ангел – с руси къдрави коси и сини като небето очи. Усетила, че е приковала вниманието ми, бързо сътвори контакт и до вечерта не се отдели от мен.

Двете правихме пясъчни фигури, къпахме се под зоркия взор на татко й, вечеряхме дружно, след това се разходихме и се разделихме с рев, тъй като Ивона искаше да спи при мен. На втория ден Игнат се отпусна, към този момент не ме учеше с съмнение, а от диалозите усетих, че освен е приел наличието ми до тях, само че и му е прелестно да поддържаме връзка.

Нямам пояснение по кое време и по какъв начин се появиха възприятията сред нас. В миг на признание му описах живота си и му признах, че Ивона е развила майчинското възприятие у мен и занапред се опасявам по какъв начин след броени дни ще би трябвало да се разделим вечно. Може би добих кураж, тъй като до тогава не бях чула думата „ мама “ нито в устата на детето, нито в неговата. Тогава научих, че брачната половинка му е отишла преди 3 години на дизайнерски курс в Милано, влюбила се в някакъв фешън гуру и отказала да се върне. Развели се с юристи от разстояние и тя предоставила на него родителските права.

Изразих гласно възмущението си, че е зарязала рожбата си, без да й мигне окото, само че Игнат ме прекъсна. Не й се сърдел, тя не желала да ражда, мечтаела за кариера, само че той й забранил и попречил да направи аборт. Затова му споделила по телефона: „ Ти искаше дете, в този момент си го гледай! “. Когато млъкна, настъпи дълга пауза, само че продължихме да се изпиваме с очи и към този момент знаех, че желанието напира неудържимо и у двамата.

Късно вечерта, откакто приспа Ивона, почука на вратата и ме предложения в тяхната стая, не смеел да остави дребната сама. Любихме се постепенно и дълготрайно на дивана, чувайки равномерното дишане на детето. Беше вълшебно, само че не хранех очаквания. Приех връзката ни за временен флирт, за морска случка, така и така от дълго време не бях правила с*кс. И през разум не ми минаваше, че ще продължи, че в действителност с Игнат и Ивона слагаме началото на нов живот. Не че не го желаех, само че се опасявах, че бленувам за невъзможното. Дори откакто се оженихме, трябваше да минат няколко години, с цел да допускам, че не сънувам. Плашех се, че е с 4 година по-млад от мен, хубав, образован, и че моите козове са най-много обичта и привързаността на детето, което боготворя. За нея си останах „ вуйна Нора “, само че се обръща към мен с толкоз деликатност, като че ли произнася заветната думичка „ мамо “!

А когато нощем, преди да заспим, Игнат ме притисне в обятията си, целуне ме буйно и ми прошепне: „ Мечтая единствено да сме здрави, да отгледаме Ивона и да остареем дружно! “, благодаря на ориста за щедростта й към мен.

Елеонора

Инфо: С кафето

Източник: vijti.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР